0 Vergelijken

Natuurlijke Vijanden

Bij natuurlijk bestrijden maak je alleen gebruik van werkzame stoffen uit de natuur of natuurlijke vijanden van insecten. Hiermee belast je het milieu zo min mogelijk en blijven er geen schadelijke stoffen achter. ECOstyle biedt jou ook de beste oplossing voor onder andere het tegengaan van mierenvarenrouwmuggenpissebeddenmottenbuxusmotten en wespen

De inhoud van het kuipje moet worden aangelengd met 1 liter water. Daarna heel goed roeren. Vanuit die ene liter verdund u weer verder, zoals hoort bij de hoeveelheid aaltjes die u bestelde voor de oppervlakte die u wilt behandelen. Als voorbeeld: u bestelde 25 miljoen aaltjes voor 50 m2. U lengt de aaltjes om te beginnen aan met 1 liter water. Voor 50 m2 heeft u 5 gieters van 10 liter nodig; de al aangemaakte liter water met aaltjes verdeelt u in 5 ‘porties’ van 200 ml. Elke 200 ml lengt u aan tot 10 liter en giet u uit over 10 m2. Dit doet u in totaal 5 keer totdat de hele oppervlakte is behandeld. De behandelde oppervlakte vervolgens de eerste weken goed vochtig houden, zodat de aaltjes zich ondergronds kunnen voortbewegen en op zoek gaan naar nieuwe prooien. Bovenstaand advies geldt voor de aaltjes die worden toegepast in de bodem. 

Aaltjes zijn beperkt houdbaar. Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum aangegeven. Na deze datum verliezen ze geleidelijk hun effectiviteit.

De aaltjes kunnen, wanneer ze niet direct worden toegepast, het beste bewaard worden in de koelkast. Zorg ervoor dat je ze bewaart bij een temperatuur van 4 tot 8 °C.  Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Het mengsel van aaltjes en water moet minimaal binnen 4 uren worden toegepast. Aaltjes hebben water nodig om te kunnen verplaatsen in de bodem. In enkel water kunnen ze echter niet lang overleven.

De hoeveelheid benodigde aaltjes is afhankelijk van de grootte van het te bestrijden oppervlakte. Heb je bijvoorbeeld last van emelten in het gazon en is je gazon 50 m2 groot, dan heb je 50 m2 aaltjes tegen emelten nodig. Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. Je kunt dus beter kiezen voor een te grote verpakking dan voor een te kleine verpakking. 

De toepassingsperiode of bestrijdingsperiode van de aaltjes is per plaag verschillend. Deze periode staat bij het product vermeld. Alleen in deze periode is de plaag zeer effectief te bestrijden.  

Het effect van de aaltjes (natuurlijke vijanden) zie je snel, na een paar dagen wordt de schade al minder.

Onze aaltjes zijn binnen twee werkdagen bij je. Een langere zendtijd heeft geen invloed op het product, behalve als de temperatuur extreem hoog is. Wij zullen bij een hoge temperatuur hierover contact met je opnemen. Je kunt hier altijd vragen over stellen.

Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. De aaltjes zullen alleen de plaag aanpakken die aanwezig is. 

Je kunt aaltjes inzetten in de moestuin, siertuin, gazon, potten en bakken, de kas of zelfs binnen. Natuurlijk is dit afhankelijk van welke plaag je wilt bestrijden. Bij elk product wordt vermeld waar de plaag (over het algemeen) schade aanricht. Dit is slechts een richtlijn, bestrijden met aaltjes is altijd mogelijk.

Soms is een product inderdaad nog niet bestelbaar. Dit komt omdat het product dan nog niet toepasbaar is en niet effectief zal zijn. Wij houden de bodem- of omgevingstemperatuur en cyclus in de gaten en zetten op het juiste moment de juiste producten online. Bij het product (dat nog niet bestelbaar is) kun je je emailadres achterlaten voor een Aaltjes-alert. Zodra je effectief kunt bestrijden, ontvang je dan een email van ons.

Van nature leven er aaltjes in de bodem, net als wormen en andere insecten horen zij bij een natuurlijk bodemleven. De aaltjes die je bij ECOstyle bestelt, zijn niet schadelijk voor de bodem en pakken alleen de plaag aan.

Aaltjes zijn de meest natuurlijke manier van bestrijden. De aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van de verschillende plagen. Voor een aantal plagen, zoals; slakken en mieren zijn er ook andere producten van ECOstyle in te zetten. Je vindt hier een overzicht van deze producten.

Ja, dit kan prima. Vaak is het zelfs zo dat je zowel last hebt van de larven van de taxuskever als van de volwassen taxuskever. Daarom is het ook verstandig beide plagen aan te pakken, daarmee doorbreek je de cyclus.

Dit is zeker mogelijk. Helaas blijft een tuin vaak niet altijd vrij van plagen. De larven van de taxuskever en de volwassen taxuskever zorgen bijvoorbeeld vaak samen voor een plaag. Kijk daarom goed naar de schadebeelden die je in je tuin tegenkomt en pas hier de bestrijding op aan. 

Dit is geen probleem, de aaltjes zullen elk hun eigen plaag bestrijden. Wel is het zo dat (bijna) elke plaag een eigen soort aaltjes heeft. Aaltjes tegen engerlingen zijn dus niet inzetbaar tegen naaktslakken.

Indien je last hebt van plagen in bloempotten of bloembakken is het gewoon mogelijk om de aaltjes toe te passen. Zij zijn hier zeer geschikt voor. Plagen die vaak voorkomen in bloempotten of bloembakken zijn de larven van de taxuskever, slakken en de larven van de varenrouwmug.

Ja, je kunt gewoon doorgaan met de tuinwerkzaamheden. Grasmaaien heeft geen invloed op de werkzaamheid van de aaltjes. Het is echter niet verstandig om met (minerale) kunstmeststoffen aan de slag te gaan. De AZ-meststoffen en AZ-Kalk van ECOstyle kun je wel uitstekend inzetten, deze zijn 100% organische en bijten elkaar niet. 

Indien je gebruik maakt van een niet-chemische kalk kun je gewoon bekalken. Bij toepassing van de AZ-Kalk zit je altijd goed en kunnen de aaltjes gewoon hun werk doen. 

Je kunt direct starten met het zaaien van gras. Het zaaien van gras heeft geen invloed op de werking van aaltjes. Natuurlijk is het wel handig te wachten totdat de plaag goed weg is.

De eitjes van deze plaaginsecten worden verspreid door de plaaginsecten zelf. Jij kunt ze niet verspreiden door enige manier van werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld verticuteren.

De larven van de taxuskever ontstaan uit de eitjes van de volwassen taxuskever. Vaak is er sprake van beide plagen in de tuin. Bestrijden van zowel de larven taxuskever als de volwassen taxuskever is dan ook verstandig om de plaag goed de kop in te drukken. Qua schade richt de larve vaak de meeste schade aan. Zij eten aan de wortels van de planten waardoor ze slecht voedingsstoffen en water kunnen opnemen.

Bij de bodemtoepassing kunnen de aaltjes worden toegepast met een gewone gieter. In de gebruiksaanwijzing gaan we uit van een gieter met een inhoud van ongeveer 10 liter.

Een chemisch product kan invloed hebben op de aaltjes. Aaltjes zijn in principe levende materialen en daarom is het verstandig om deze verschillende bestrijdingsmethoden niet door elkaar te gebruiken.

Meermaals per jaar bestrijden is bij sommige plagen mogelijk. Wij adviseren om bij bepaalde plagen een bestrijding met aaltjes te herhalen in het daaropvolgende seizoen. Dit omdat er vaak plagen van verschillende cyclussen in de bodem zitten. Bij bijvoorbeeld engerlingen adviseren wij altijd om 2 a 3 jaar achtereen te bestrijden.

De naam zegt het al. De koude aaltjes zijn geschikt voor de wat koudere temperaturen, de warme aaltjes voor wat warmere temperaturen. Op advies van onze afdeling R&D kiezen wij zelf wanneer wij welke aaltjes uitleveren. Jij hoeft hier in je bestelling geen rekening mee te houden.

Als het water inderdaad zeer lang blijft staan, zal de bestrijding met aaltjes geen effect meer hebben. De aaltjes hebben vocht nodig om zich te verplaatsen, maar extreme vochtigheid zorgt ervoor dat de aaltjes verdrinken.

Het beste kun je hiervoor een hovenier bij jou in de buurt inhuren. Je kunt zelf de aaltjes bestellen via de ECOstyle webshop of de hovenier contact laten opnemen met ECOstyle.

Bij het gebruik van aaltjes hebben we het vaak over een bodemtemperatuur die minimaal nodig is voor een goede werking van de aaltjes. De bodemtemperatuur is doorgaans een gemiddelde van de dag- en nachttemperatuur. Bij de aaltjes tegen engerlingen noemen we een gewenste bodemtemperatuur van 12 graden. Ook met nachttemperaturen van zo'n 9 graden, blijft de bodemtemperatuur goed genoeg. Zolang de temperaturu overdag nog maar hoog genoeg is. Nu is het zo dat de aaltjes ook bij een temperatuur van 4-5 graden nog wel leven. We adviseren niet voor niets om ze in de koelkast te bewaren. Dood gaan aaltjes dus ze niet bij deze lage temperatuur. Voor aaltjes geldt, hoe hoger de temperatuur, hoe actiever de aaltjes en dus hoe sneller en efficiënter ze werken. Bij lage temperaturen zijn ze wellicht wat trager, maar zeker nog wel actief.

Nee, het pakketje past door de brievenbus. Als het warm weer is, is het wel verstandig de aaltjes zo snel mogelijk uit de brievenbus te halen en in de koelkast te bewaren totdat u de aaltjes gaat gebruiken.

Dat is heel moeilijk. Spray voor de behandeling de aangetaste buxus goed nat, zo behaal je een optimaal resultaat. Het is heel belangrijk om alle rupsen goed te raken met de aaltjesoplossing. Daar waar contact is van de vloeistof met de rups, zullen de aaltjes direct beginnen met hun werk. Kijk ook goed onder takjes en blaadjes, de rupsen zijn niet altijd goed te zien. Van mei tot september kunnen meerdere cyclussen mot-eitje-rups-pop voorkomen, blijf uw buxus goed in de gaten houden en herhaal zo nodig de behandeling.

Tip: Gebruik ook de Buxusmotval. Hiermee worden, door gebruik te maken met feromonen (lokstoffen), de mannetjesmotten gevangen en zo komen er geen nakomelingen meer!

Zolang het prooidier in de grond zit, kan een aaltje zich blijven voorplanten. De aaltjes gebruiken het prooidier als broedkamer en vervolgens verspreiden de aaltjes zich weer om opzoek te gaan naar het volgende prooidier. Dit proces herhaalt zich totdat de aaltjes geen prooidier meer kunnen vinden (of als de bodemtemperatuur te laag wordt). Na ongeveer 6 weken neemt de werking van de aaltjes langzaam af.

Aaltjes beginnen effectief plagen te bestrijden met een gemiddelde bodemtemperatuur van ten minste 12 C. Het gemiddelde reken je uit door de dagtemperatuur en nachttemperatuur op te tellen en door 2 te delen. Het kan soms zijn dat de bodemtemperatuur net onder de 12 graden is, maar maak je dan vooral geen zorgen. De aaltjes gaan niet zomaar dood, ze zijn alleen minder actief.

Helaas hebben wij deze (nog) niet in ons assortiment.

De larven van het lieveheersbeestje worden verstuurd in een plastic doosje gevuld met papiersnippers. De zwarte larven zijn enkele millimeters groot maar u kunt ze tussen de snippers zien kruipen. 

Plaats de larven van het lieveheersbeestje met een laagje papiersnippers in de bijgeleverde zakjes en hang deze zo dicht mogelijk bij of in de kolonie (het liefst op ongeveer 20 centimeter afstand maar ook bij grotere afstanden weten de larven de kolonie wel te vinden). Zorg er wel voor dat de zakjes open blijven want de larven eten niet door het zakje heen.

STAAT JE VRAAG ER NIET TUSSEN?