U bent hier

Mortellaro onderzoek

Door het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum

Aanleiding van het onderzoek
De klauwgezondheid in de melkveehouderij krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Dit heeft te maken met o.a. de focus op het dierwelzijn vanuit de zuivel en consument, het frequenter opstallen van dieren gedurende het gehele jaar en het verlengen de levensduur van de melkveestapel.
Mortellaro is de belangrijkste klauwaandoening bij melkvee en kost een veehouder jaarlijks veel geld. Meer dan 90% van de melkveehouders in Nederland hebben last van Mortellaro, ook wel Digitale Dermatitis genoemd. Nog steeds heerst er veel discussie omtrent het gebruik van antibiotica en zware metalen in de melkveehouderij. Ook is er de verwachting dat middelen op basis van deze werkzame stoffen in de toekomst zullen verdwijnen.

Om deze reden heeft het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum (NKGC) in opdracht van ECOstyle onderzoek gedaan naar een alternatieve behandeling van Mortellaro. Op vijf melkveebedrijven zijn in totaal 111 koeien behandeld met een M2 leasie (herkenbaar ontstekingsbeeld bij Mortellaro). Het NKGC heeft tijdens de behandeling gebruik gemaakt van het Klausan 4-Stappenplan.

Download hier de publicatie in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde (jan. 2017)

Resultaat onderzoek

Het Mortellaro onderzoek toont 73% huidherstel aan met het Klausan 4-Stappenplan binnen 10 dagen. Doelstelling van het onderzoek was minimaal 60% huidherstel op dag 10 van de behandeling. Dit is op dag 7 al ruimschoots gehaald met 64%, zie ook afbeelding.

klausan-mortellaro-82x60.png

Het Klausan 4-Stappenplan

Het Klausan 4-Stappenplan is een vast protocol opgesteld door het NKGC. Op dag 1 wordt de aangetaste huid schoon en droog gemaakt. Vervolgens word de aangetaste plek ingesprayd met Klausan violetspray. Na 20 seconden drogen wordt er nogmaals gesprayd. Hierna wordt een gaasje over de aangetaste plek gelegd en wordt de klauw ingetaped. Na 3 dagen wordt het verband verwijderd en wordt de aangetaste plek wederom met Klausan ingesprayd. Indien nodig op dag 7 en 10 nogmaals.

klausan-4-stappenplan-website.png

Voor verzorging van hoef, klauw en navel
  • Bevordert natuurlijk herstel van hoef en klauw
  • Geen schadelijke stoffen (100% natuurlijk)
  • Sprayt in alle standen

Zoekveld