U bent hier

Het ontstaan, behandelen en voorkomen van mastitis

Mastitis (uierontsteking) is nog altijd een van de meest voorkomende aandoeningen onder melkvee. Voorkomen is beter dan genezen bij mastitis, maar hoe kan het voorkomen en behandeld worden bij koeien?

Twee vormen van mastitis

Om mastitis goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om te weten welke vormen van mastitis er zijn. Er zijn namelijk twee vormen van mastitis onderscheiden, klinische (zichtbare) en subklinische (niet- zichtbare) mastitis. Beide vormen ontstaan op dezelfde manier, door een bacterie die binnendringt via de uier. Wel zit er een groot verschil in hoe de beide vormen zich uiten. De zichtbare versie spreekt vaak voor zich, hierbij is duidelijk een uierontsteking te zien. Bij subklinische mastitis is er aan de uier van de koe niets te zien, maar is het somatisch celgetal verhoogd.

Hoe wordt mastitis veroorzaakt?

Mastitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, maar ook gisten en schimmels en zelfs algen, kunnen de oorzaak van mastitis zijn. Er zijn zoals eerder gezegd niet alleen twee soorten mastitis, ook de bacteriën die mastitis veroorzaken kunnen in twee groepen worden verdeeld. Mastitis wordt veroorzaakt door bacteriën die van nature op de koe voorkomen, of in de omgeving hiervan.

Behandeling van mastitis

Bij de eerste tekenen van mastitis aan de uier of een te hoog celgetal, kunt u beginnen met het geven van Pyrogenium. Door dit vijf dagen lang te geven, oraal of via een injectie, is dit een goede eerste aanpak tegen uierontsteking. Ook het insmeren van de uier met UierBalsem zorgt voor goede resultaten bij de behandeling van mastitis. Indien nodig kan de behandeling van Pyrogenium en UierBalsem verlengd worden.  Om de weerstand van het uier te ondersteunen kunt u ook de Panax Knoflookbolus of K-Spirine Bolus geven. De Panax Knoflookbolus bevat veel antioxidanten, zodat de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels behouden wordt, een goede doorbloeding en (lever)stofwisseling ondersteunt wordt met een goede uiergezondheid als resultaat.De combinatie van krachtige kruiden in K-Spirine ondersteunt de koeiengezondheid op een natuurlijke manier.

Insmeren uier werkt verlichtend

Onze UierBalsem werkt niet alleen antibacterieel en ontsmettend, maar geeft ook verlichting aan de uierhuid. UierBalsem ruikt mild en smeert gemakkelijk uit. Bijkomend voordeel is dat het geen blijvende geur afgeeft aan de handen. Kleine wondjes? Ook dan is UierBalsem vriendelijk en verzorgend! Daarnaast heeft het natuurlijk geen wachttijd, waardoor melk gewoon door geleverd kan worden.

Twijfel?

Temperatuur een koe met mastitis regelmatig. Twijfel over het herstel van uw koe? Schakel dan altijd een dierenarts in!

ECOstyle producten:

Combinatiebehandeling van Pyrogenium en UierBalsem versterkt het genezingsproces bij mastitis

Zoekveld