U bent hier

Ervaringen Klausan violetspray

In de veehouderij

Snelle genezing bij witte lijndefect

Pieter Achtien, Veepedicure en lid van de VVRP (Vereniging voor Rundveepedicure) past in de dagelijkse praktijk vrijwel uitsluitend nog Klausan toe.
“Ik ben als veepedicure een groot voorvechter van het werken met klauwsprays zonder antibiotica. Als veepedicure adem je toch vaak de spraydampen in. Dit kan een gevaar vormen voor onze beroepsgroep die de hele dag klauwen bekapt, vooral sprays met antibiotica. Bij resistentie werkt antibiotica bij een eenvoudige ontsteking dan niet meer, met alle gevolgen van dien. Sinds enkele jaren gebruiken wij vrijwel uitsluitend Klausan dat geen antibiotica bevat. Het meest enthousiast ben ik over de effectiviteit van Klausan bij witte lijndefecten. Deze klauwaandoening komen we bij melkvee steeds vaker tegen, erg pijnlijk en moeilijk tot niet te genezen omdat er geen geneesmiddel voor is. We hebben inmiddels zelf ervaren dat Klausan wel effectief is.”

Behandeling met Klausan
“De witte lijn is een vrij zachte verbinding tussen de zoolhoorn en de wandhoorn en erg kwetsbaar voor beschadiging. Bacteriën vreten zich na beschadiging letterlijk een weg naar boven, naar de kroonrand. Bij het bekappen wordt de losse hoorn weggesneden, de klauw wordt deels opengelegd en voorzichtig schoongemaakt. Het probleem is nu dat de wandhoorn na het bekappen heel langzaam en slecht aangroeit. Een klauw groeit namelijk maar 1 cm per jaar, dus herstel kan soms wel twee jaar duren. Als we behandelen met Klausan maken we de blootgelegde klauw eerst schoon. Hierna spuiten we een dot watten zeer royaal in met Klausan, bedekken hiermee de wond en tapen de klauw in. Vervolgens wordt een klosje onder de gezonde klauw gelijmd om de zieke klauw te ontlasten. Na 10 dagen verwijderen we het verband en de klauwwand is vrijwel altijd dichtgegroeid.

Ik verbaas mij er altijd weer over hoe snel de klauw herstelt met Klausan. Ik heb alle middelen al geprobeerd, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een product zo snel werkt bij deze aandoening. Er is, voor zover ik weet, eigenlijk niets bekend voor de genezing van witte lijndefecten. Wij gebruiken Klausan ook bij zoolzweren, tussenklauwontsteking e.d. Gaat prima, maar eerst goed schoonmaken!”

''Perfecte spray: geen schadelijke stoffen''

Bij melkveehouder Monkelbaan uit Jonkerslan worden de koeien bekapt en behandeld met een natuurlijke violetspray. Benieuwd naar hun ervaring met Klausan? Je komt er achter via onderstaand filmpje!

Behandeling van Mortellaro met Klausan

Mortellaro in de melkveehouderij blijft een lastig probleem. Albert Hofstra Klauwverzorging heeft zo zijn eigen methode bij het behandelen van een Italiaanse stinkpoot. Bekijk het in onderstaande video!

Uw ervaring op deze pagina?

Vertel uw verhaal en geef het door via agrovet@ecostyle.nl

Zoekveld