U bent hier

Wat we van kalverhouders kunnen leren over een goede opstart

Meer dan 90 procent van de kalveren in de vleeskalversector komt van verschillende bedrijven. Ze worden bij elkaar gezet. Dan kan een invasie van bacteriën en virussen ontstaan. Dit is hét recept voor ziekten en luchtwegproblemen.

Vaak komen kalveren na (langdurig) transport aan bij de kalverhouder. De weerstand is door stress dan niet optimaal. Met een verminderde weerstand liggen problemen op de loer.
Het antibioticagebruik moest naar beneden en toch is de gezondheid van de kalveren in de kalversector de afgelopen jaren veel verbeterd. Hoe zit dat?

Niet afwachten

Vanaf binnenkomst geldt: niet afwachten, maar direct handelen om problemen voor te zijn. Dit geldt eigenlijk ook voor pasgeboren kalveren. Het voorkomen van problemen direct na de geboorte zorgt voor een goede weerstand en bescherming tegen ziektes.

De geboorte, groepshuisvesting en het spenen zijn de grootste risicofactoren voor de weerstand van kalveren. Vermagering, diarree, luchtwegproblemen en een verminderde eet- en drinklust staan een positieve groeicurve in de weg en moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. Een lage weerbaarheid zorgt voor een hoge vatbaarheid! In de kalversector wordt daarom veel gebruikgemaakt van natuurlijke producten die de weerstand verhogen.

Minder antibiotica en minder chronisch zieke dieren

In 2016 zijn tien dierenartspraktijken gevraagd naar de toegevoegde waarde van BronchActive bij bedrijven met luchtwegproblemen in de kalversector. Deze praktijken werken al jarenlang met BronchActive. De dierenartsen hebben gekeken naar het behoud van gezonde luchtwegen en de vermindering van het antibioticagebruik bij koppelkuren en individueel gebruik.

Het resultaat? Minder gebruik van antibiotica, zowel individueel als bij koppelkuren. Bovendien is de reactie op de koppelkuur beter met BronchActive. Daarnaast hebben de kalveren gezonde luchtwegen, een betere drinklust en een betere ruwvoeropname vanaf binnenkomst. Ook zijn ze gretiger. Dit alles komt de groei en weerstand ten goede. Hierdoor zijn er minder chronisch zieke dieren en is er aanzienlijk minder uitval.

50 procent kalveren krijgt BronchActive

Dat BronchActive zoden aan de dijk zet, is inmiddels duidelijk. Niet voor niets krijgt inmiddels bijna de helft van de vleeskalveren in Nederland BronchActive. BronchActive ondersteunt op een natuurlijke manier het behoud van gezonde luchtwegen en de eet- en drinklust. Dat zorgt voor vitale en robuuste kalveren. En dat voor maar 68 cent per kalf per week!

Driestappenplan van ECOstyle

Een weerbaar en robuust kalf met een goede weerstand is onmisbaar voor de ontwikkeling naar een gezonde vaars. Ondersteun een goede weerstand en groeicurve daarom direct na de geboorte met het Driestappenplan van ECOstyle. Door na de geboorte direct de zuigreflex te stimuleren wordt een optimale opname van biest gestimuleerd.

Cruciale tekorten aanvullen

Ook worden veel kalveren geboren met een ijzertekort, terwijl ijzer onmisbaar is voor het transport van zuurstof, een goede afweer, optimale groei en algehele fitheid. Door na de eerste biestgift het ijzertekort aan te vullen met een krachtige en complete opstartcocktail is het kalf goed voorbereid op de volgende biestgift.

BronchActive is de derde stap van het Driestappenplan en zoals eerder aangegeven onmisbaar voor een goede weerstand en een goede eet- en drinklust. Zeker in de herfst is een goede weerstand belangrijk. Door temperatuurverschillen en een hoge luchtvochtigheid kunnen de luchtwegen extra ondersteuning gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen, begin daarom zo vroeg mogelijk na de geboorte met BronchActive.