U bent hier

Doelgerichte mastitis aanpak met combi-therapieën

Wanneer een koe niet reageert op een antibiotica- of Pyrogenium behandeling, typische terugkomers, kan dit met biofilm te maken hebben. Door gebruik te maken van verschillende producten met verschillende werkingen, kan biofilm doorbroken worden. Bij een moeilijk behandelbare mastitis zorgt het combineren van producten in veel gevallen voor een effectieve behandeling, zie ook 'Hét mastitisconcept in 3 stappen'.
Maar welk product kunt u het beste wanneer toepassen?

mastitis_aanpak_-_v2.0.png

1. Eerste attentie

Een eerste attentie van de melkanalyse (geleidbaarheid of LDH) of MPR kan duiden op een beginnende mastitis. Om de beginnende ontsteking direct van binnenuit aan te pakken wordt Pyrogenium toegediend. Pyrogenium stimuleert de lichaamseigen afweer om de beginnende ontsteking direct op te ruimen.

2. Eerste vlokjes

De eerste (lichte) vlokjes in de melk kunnen duiden op een klinische mastitis. Om deze beginnende ontsteking snel in- en uitwendig aan te pakken wordt Pyrogenium samen met UierBalsem toegepast. Pyrogenium stimuleert de lichaamseigen afweer om de beginnende ontsteking direct op te ruimen. UierBalsem werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en ontsmettend. Het stimuleert krachtig de doorbloeding zodat afvalstoffen snel worden afgevoerd. Zo kan medicatie zoals Pyrogenium beter bij de ontsteking komen.

3. Terugkomers en acute miljonairs door biofilm

Wanneer een koe onvoldoende reageert op Pyrogenium en/of de combi-therapie met UierBalsem, de typische terugkomers of plotseling 'miljonairs', kan dit met biofilmvorming te maken hebben. Om de ontsteking in- en uitwending aan te pakken wordt Pyrogenium gelijktijdig met de Panax Knoflookbolus toegediend. De verschillende werking van deze combinatie kan de biofilm doorbreken. Zo kan Pyrogenium zijn werk goed doen. Door UierBalsem te smeren wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd en worden afvalstoffen die veroorzaakt worden door de ontsteking, snel opgeruimd.

4. Ontbreken eetlust door pijnlijke mastitis

Als de uier gezwollen en pijnlijk is heeft dit effect op de eetlust van de koe. De koe komt minder snel bij het voerhek, krijgt dus minder pensvulling waardoor herstel vertraagt en de melkproductie snel daalt. Met de K-Spirine Bolus wordt de leverfunctie ondersteunt waardoor de koe een optimale eetlust behoudt. Een blijvend goede eetlust en herkauwactiviteit zorgt voor een snel herstel na ziekte en behoud van de melkproductie. Een ideale combinatie met Pyrogenium, de Panax Knoflookbolus en UierBalsem bij matige tot gevorderde mastitis.

5. Vergevorderde mastitis

Bij een ernstige of vergevorderde mastitis is het immuunsysteem van de koe onvoldoende in staat om de ontsteking zelf op te lossen. De combinatie Panax Knoflookbolus en een antibioticum zorgt voor een goede ondersteuning van de uiergezondheid en bestrijding van de ontsteking. Ondersteuning van de uiergezondheid met de Panax Knoflookbolus is hierbij belangrijk om het immuunsysteem de kans te geven om aan herstel te bouwen. Dit komt de gezondheid van het vee ten goede waardoor er minder blijvend productieverlies optreedt.

6. Geen reactie op combi-therapieën en antibiotica

Wanneer de combi-therapieën of antibiotica niet aanslaan kan worden besloten om de koe af te voeren.