U bent hier

Kleine wintervlinder (Operophtera brumata)

De kleine wintervlinder komt voor in heel Nederland. De rupsen kunnen voor schade zorgen. Sommige jaren zijn er veel rupsen, het andere jaar minder. 

Rupsenvraat op tijd bestrijden met de kleine wintervlinder-monitor

  • 100% natuurlijke bestrijding van plaaginsecten
  • Perfect voor biologisch en ecologisch tuinieren
  • Onschadelijk voor kinderen, (huis)dieren, regenwormen en bijen

Waardplanten kleine wintervlinder

Verschillende loofbomen zoals eik, berk, beuk, linde en populier maar ook fruitbomen zoals appel, kers en peer. 

Herken de mot van de kleine wintervlinder 

Mannetjes zijn grijsbruin gekleurd en hebben een spanwijdte tot 25 mm. Vrouwtjes lijken niet op motten. Ze zijn een stuk kleiner als de mannetjes, vleugelloos en hebben lange poten. Ze zijn zwart gekleurd.

kleine_wintervlinder_mannetje.jpg
Mannetje

kleine-wintervlinder-vrouwtje.jpg
Vrouwtje

Herken de rups van de kleine wintervlinder

Rupsen van de kleine wintervlinder zijn 20 - 25 mm groot. Jonge rupsen hebben een lichtgroene kleur zonder zichtbare strepen. De volgroeide rups is geelgroen tot grijsgroen. Over de rug van de rups loopt een onduidelijke donkere streep en aan de zijkanten lopen twee lichte lengtestrepen. De kop heeft een groengele of groenbruine kleur.

kleine_wintervlinder_rups.jpg

Cyclus

De kleine wintervlinder kent één generatie per jaar. Vanaf eind oktober tot eind december kruipen de vlinders uit hun poppen die zich in de grond bevinden. De mannetjes vliegen en bevruchten de vrouwtjes die via de stam omhoog de boom in kruipen en hoog in de boom 100 tot 200 eitjes leggen. Ze leggen deze eitjes beschut in spleten in het schors. De rupsen die in april uit de eitjes kruipen maken een spinsel in scheuten en bloemclusters en vreten aan blaadjes en bloemen. Na mate de rups groeit kan hij steeds meer schade veroorzaken. Begin juni daalt de rups af naar de bodem en verpopt zich in een cocon enkele centimeters in de grond. Eind oktober verschijnt de nieuwe generatie motten.

Schade

De wintervlinder dankt zijn naam aan het feit dat zij in tegenstelling tot de meeste vlinders juist in de wintermaanden vliegt. In deze maanden legt het vrouwtje haar eitjes maar schade ontstaat pas in het voorjaar. Rupsen vreten grote gaten in bladeren en vreten aan bloemen en jonge vruchten. In extreme gevallen kunnen ze een boom compleet kaal vreten. Wanneer een boom verschillende jaren achtereen wordt aangetast kan hij verzwakken en gevoeliger worden voor allerlei andere plagen. Bij de vraat aan de vruchten eten blijft er een verkurkte wond over. Deze vruchten vallen vaak vroegtijdig van de boom. Rupsen vreten grote gaten in bladeren en vreten aan bloemen en jonge vruchten.

Lijmband

De kleine en grote wintervlinder bestrijden

Schade aan je bomen kun je voorkomen door een Lijmband om de stam van je boom te plaatsen, hierdoor kunnen de rupsen niet de boom in kruipen.

Zoekveld