U bent hier

Varenrouwmug

varenrouwmug.jpg

De larven van de varenrouwmug eten van de wortels van je kas of kamerplanten. Je bestrijdt ze natuurlijk met aaltjes van ECOstyle.

 

Aaltjes zijn effectief tegen de larven van de varenrouwmug in kassen, folie tunnels, wintertuinen, vensterbanken, kuip- en balkonplanten. Natuurlijk en biologisch!

Kleine, donkere mugjes

Soms zie je tijdens het water geven van je planten in de vensterbank of kas plotseling een zwerm kleine, donkere mugjes opvliegen. Dit zijn vaak varenrouwmuggen. Deze zeer kleine 3 mm grote zwarte muggen herken je aan de lange antennes op hun kop en de trage, wankelende manier van vliegen. De volwassen varenrouwmuggen zijn misschien een beetje vervelend, maar richten geen schade aan. Ze worden zelfs niet veel ouder dan één week. In die week kunnen ze wel enkele honderden eitjes leggen. Deze eitjes komen na enkele dagen uit waarna kleine, glazige wormpjes met een zwart kopje tevoorschijn komen. 

Pas op voor de larven

Het zijn de larven van de varenrouwmug waar we voor uit moeten kijken. Deze larven met een glazig doorschijnend lijfje en donkere kop eten het organische materiaal in de bodem. Helaas zijn ze ook dol op de wortels en stengels van zaailingen, stekken en jonge planten. Hierdoor kan een plant minder goed voedingsstoffen en water opnemen waardoor hij verzwakt.  De beschadigde wortels kunnen ook gemakkelijk worden aangetast door schadelijke schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt.  Vooral planten die al niet helemaal fit zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor vraat van de larven van de varenrouwmug. Na ongeveer 3 weken verpopt de larve zich. Wanneer het warm en vochtig is ontstaat er  uit deze poppen razendsnel een nieuwe generatie varenrouwmuggen. Hierdoor kan schade lang aanhouden.

Oplossing

Het verwijderen van dode plantenresten en niet te veel water geven kan al veel problemen voorkomen.  De varenrouwmug legt zijn eitjes  namelijk graag in vochtige, humusrijke grond. Wanneer er al larven in de grond zitten kun je deze goed bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van de larven. Wanneer de aaltjes een larve tegen komen in de bodem dan dringen ze bij hem naar binnen. Niet lang daarna sterft de larve. De aaltjes groeien en vermenigvuldigen zich in hun dode gastheer en na enige tijd verlaten ze deze weer om op zoek te gaan naar een nieuwe gastheer. Het is wel belangrijk om de grond vochtig te houden zodat de aaltjes gemakkelijk kunnen bewegen in de bodem.  Ook moet de bodemtemperatuur tenminste 12 graden zijn want anders zijn de aaltjes niet actief.

Zoekveld