U bent hier

Taxuskever (of snuitkever)

Voorkom vraatschade van de taxuskever

taxuskever-600-200.jpg

De schade van de taxuskever herken je aan ronde hapjes uit de bladrand van bijvoorbeeld je azalea, camelia, fuchsia, hedera, liguster, rododendron en natuurlijk de taxus. De taxuskever zelf vang je met onze taxuskeverval, de larven bestrijd je met aaltjes.

Taxuskeverval

Je vangt de taxuskever het beste met een aaltjesval. Dit is een plankje met daarin verschillende groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes.

Aaltjes tegen de larven van de taxuskever (of snuitkever)
  • Bestrijd de (larven van de) taxuskever met aaltjes
  • Bestrijden van mei tot september
  • Voor 80-100% verminderen van de taxuskever

De tot 1 centimeter grote groen-zwarte kever is met name ’s nachts actief. De taxuskever is een sloom insect en kan niet rennen of vliegen. Er zijn alleen vrouwelijke kevers (er bestaan vrijwel geen mannetjes, ze hebben geen paring nodig om te vermenigvuldigen) die 1-3 jaar leven en in deze periode tot wel 1.000 eieren leggen. De onbevruchte eieren worden rechtstreeks op de wortelhals van de plant afgezet. Overdag verbergen de lichtgevoelige kevers zich onder bladeren, stukken hout en degelijke.

Schade van de taxuskever

taxuskever-schadebeeld.jpg

De schade veroorzaakt door de taxuskever of snuitkever is te herkennen aan de ronde happen die aan de bladranden van rododendrons, seringen, liguster te zien zijn.  De vraatschade wordt door volwassen taxuskevers veroorzaakt. Ook lopen taxuskevers graag van planten op de terrassen, balkons of daktuinen in huis, waar ze worden beschouwd als een plaag. De taxuskever verraadt zichzelf door de herkenbare hapjes die uit de bladeren worden genomen.

Hoe kan ik de taxuskever (of snuitkever) bestrijden?

Aaltjes tegen de volwassen taxuskever (lapsnuitkever of snuitkever) is een speciale aaltjesval voor volwassen taxuskevers. De val bestaat uit een houten plankje met groeven waarin een gel met aaltje zit. Wanneer de taxuskever in aanraking komt met de aaltjes, dringen aaltjes bij de kever naar binnen en op deze manier sterft de kever binnen enkele dagen.

Wanneer kan ik de aaltjes tegen de taxuskever het beste toepassen?

De aaltjes tegen de taxuskever (val) kan worden ingezet van begin mei tot en met begin november.

Hoe werken de aaltjes tegen de taxuskever?

De meest gunstige periode om de aaltjes tegen de taxuskever toe te passen is van begin mei tot eind november. In deze periode is de taxuskever actief. Het met gel gevulde plankje wordt eenvoudig tussen de planten op de aarde geplaatst. Eerst het oude blad verwijderen, zodat het plankje overblijft als schuilplaats. De kevers kruipen in de groeven, wanneer ze een schuilplaats voor de dag zoeken. Tijdens hun verblijf, al na 10 minuten, dringen de aaltjes de taxuskever binnen. Na twee tot zes weken zal het aantal taxuskevers met ca. 80-100% afgenomen zijn.

Aaltjes tegen de larven van de taxuskever

Ook ondergrond kan je de taxuskever bestrijden. De larven zijn te bestrijden met aaltjes voor bodemtoepassing.

 

Taxuskever schade

Als jij last hebt van de taxuskever, dan is het belangrijk om deze kevers te bestrijden. Daarnaast heb jij dan vaak ook last van de larven van de taxuskever. De kever richt schade aan bovengronds. De schade van de larven van de taxuskever is vaak vele malen groter, omdat deze de wortels van planten aanvreet. Deze zijn te bestrijden met de aaltjes tegen de larven van de taxuskever.

Zoekveld