U bent hier

Mierennest

Een mierennest bestaat uit een koningin, vrouwelijke werksters en in bepaalde jaargetijden gevleugelde mannetjes. De werksters vervullen elk hun eigen taak binnen de kolonie. Zo zijn er werksters die het voedsel verzamelen, het nest onderhouden en die de eieren, larven en poppen verzorgen.

Slechts een klein deel van de mieren, de voedselzoekers, wordt boven de grond waargenomen. De rest van de kolonie leeft ondergronds en verzorgt daar de koningin, het broedsel en het nest. Wanneer het nest groot genoeg is wordt een deel van de larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnen. Samen verlaten ze al vliegend het nest (de zgn. vliegende mieren), meestal op warme dagen nadat het geregend heeft.

Tijdens deze “bruidsvlucht” worden de koninginnen door de mannetjes bevrucht waarna de mannetjes korte tijd later sterven. De koningin gaat op zoek naar een plaats om een nieuw nest te stichten, waarna zij haar vleugels verliest. De eerste eieren die ze legt, verzorgt ze zelf. Maar snel daarna nemen de werkers deze taak van haar over en zorgt de koningin enkel voor de productie van eieren.
 

Indeling van het mierennest

Het nest bestaat uit meerdere kamers met elk hun eigen functie.

De voorraadkamer
In deze kamer wordt het eten opgeslagen. De werksters gaan buiten het nest op zoek naar voedsel. Dit nemen ze mee naar het nest. De werksters zorgen voor het voedsel voor het gehele nest.

De koninginnekamer
Hierin verblijft de koningin. Ze legt in deze kamer haar eitjes die vervolgens naar de kraamkamer worden gebracht. Werksters verzorgen de koningin. De koningin legt haar hele leven eitjes.

Kraamkamer
In deze kamer liggen de eitjes. Een aantal dagen later komen hier de larven uit. Deze vervellen meerdere keren en verpoppen uiteindelijk tot mier. Op dat moment krijgt de mier ook zijn functie. De kraamkamer in het mierennest wordt regelmatig verhuisd, omdat dit nest altijd warm en vochtig moet zijn.

Ziekenkamer
In deze kamer verblijven de zieke mieren. Ze worden hier verzorgd door de werksters die hier opdracht toe hebben.

Gastenkamer
Een aantal mierensoorten houden luizen als vee. Ze nemen de levende luizen mee naar het nest en deze luizen verblijven bij elkaar.

Afvalkamer
In deze kamer wordt al het materiaal dat overblijft verzameld.
 

Zoekveld