U bent hier

Engerlingen

schadebeeld-engerlingen-600-200.jpg

Engerlingen maken je gazon kapot. Je ziet lelijke, bruine plekken en de grasmat trek je gemakkelijk van de grond los. Gelukkig bestrijd je engerlingen effectief en natuurlijk met aaltjes van ECOstyle.

Engerlingen zijn de larven van een aantal verschillende kevers. De meest voorkomende in Nederland zijn de meikever, junikever en de rozenkever. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van engerlingen. Je bestelt ze eenvoudig in de ECOstyle-webshop.

Wat voor schade veroorzaken engerlingen?

Het gazon vertoont lelijke, bruine plekken en de grasmat kan gemakkelijk van de grond losgetrokken worden. Onder de graszode zijn vervolgens talloze engerlingen te zien,  die de schade hebben veroorzaakt. De engerlingen in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Door het afvreten van de wortels kan de (gras)plant geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Daarnaast maakt het de plant vatbaar voor ziektes en schimmels. Daarnaast zijn mollen, vogels en andere dieren dol op engerlingen, waardoor dit extra schade kan veroorzaken.

Hoe werken de aaltjes tegen de engerlingen?

De nuttige aaltjes dringen de levende engerlingen binnen. De engerlingen dienen als voedsel totdat de engerling het loodje heeft gelegd. Gedurende deze periode groeien de aaltjes snel en het aantal aaltjes neemt ook toe. Als de aaltjes geen voedsel meer hebben, verlaten zij hun gastheer en gaan op zoek naar de volgende engerling, die vervolgens wordt geïnfecteerd. Aaltjes zijn dus een zeer effectieve natuurlijke vijand van de engerlingen van de rozenkever. Na 3 weken heeft de tweede generatie van het aaltje al een grote invloed gehad op de engerlingenplaag. Na 6 weken, is het maximale effect bereikt.

Belangrijk! De engerlingen van de rozenkever zijn alleen in een jong stadium effectief te bestrijden.

engerlingen_shutterstock_76402018.jpg

Wist u dat?

  • De meikever enkele jaren oud wordt. Kan zelfs tot 5 jaar oud.
  • De rozenkever is de meest voorkomende in Nederland. Typisch kenmerk van deze kevers zijn de lage vluchten vlak boven het gras. Deze vluchten beginnen vanaf mei en duren tot halverwege juni. Dit kunnen duizenden kevers zijn. Voetbalvelden zijn vaak bekend met dit fenomeen.Ongeveer 6 weken daarna ontwikkelen zich de eerste larven, die actief zijn na begin/half juli.
  • Engerlingen bijna alles eten...

Zoekveld