U bent hier

Emelten

Emelten in het gazon
Schade door emelten beperken?

De larven van langpootmuggen (emelten) kunnen veel schade in het gazon veroorzaken. Je kunt ze bestrijden met aaltjes, ze werken bij een bodemtemperatuur van tenminste 10 °C.

Cyclus van de langpootmug

De emelt is de larve van de langpootmug. Een langpootmug veroorzaakt zelf geen schade, maar de larven wel. Meteen na het ontpoppen worden de vrouwelijke langpootmuggen bevrucht en vliegen zij uit. Na de vlucht duurt het nog 10 tot 14 dagen voordat de eitjes uit komen.

Bestrijd twee weken na de vlucht

Het is belangrijk om de vlucht van de langpootmuggen in de gaten te houden, twee weken na de vlucht de beste periode is om te bestrijden. Nadat de eitjes zijn uitgekomen beginnen emelten aan de eerste twee stadia van hun cyclus dit is zo rond september/oktober, afhankelijk van de bodemtemperatuur. 

Winter

Daarna trekken emelten dieper de grond in, om zich voor te bereiden op de kou van de winter.

Voorjaar

In het voorjaar ontwikkelen de emelten zich verder en is ook de eerste schade te zien. Vanaf mei neemt de schade af. Ze eten minder, omdat ze zich voorbereiden op het verpoppen in juli. De pop komt uit in augustus en wordt dan vrijwel direct bevrucht. Vervolgens begint de cyclus opnieuw, zodra de langpootmuggen hun eitjes beginnen te leggen.

langpootmug_cyclys1_0.jpg

Bestrijding van emelten kan met natuurlijke vijanden: aaltjes. De schade van emelten is vaak te herkennen aan ronde kale plekken in het gazon. Niet alleen in het gazon, maar ook in de moestuin en aan andere zaailingen in jouw tuin veroorzaakt de emelt schade.

Hoe ziet een emelt er uit?

De emelt is de larve van een langpootmug en heeft een grauwe donkere kleur. Het gehele lijf van de larve is langwerpig, met een afmeting van zo’n 2 tot 4 centimeter. De emelt heeft geen poten. Aan de achterkant heeft de larve zes gelijke uitsteeksels. Bij gevaar trekt de emelt zijn kop in.

emelten.jpg

Van langpootmug tot emelt

Een volwassen langpootmug legt tussen de 400 en 1300 eitjes. Deze eitjes komen na een tiental dagen uit en groeien uit tot de emelten. Een emelt maakt verschillende stadia door. Deze stadia zijn van half september tot juni van het daaropvolgende jaar. De larvale stadia zijn afhankelijk van het soort langpootmug waar deze larven uit voort komen. In de winter gaan de emelten in de grond waar ze zich beschermen tegen koude temperaturen tot wel -10 °C. In juni komen de emelten weer boven, verpoppen zich en na tien tot veertien dagen komt de langpootmug tevoorschijn. Alleen in het eerste larvale stadium, vaak van september tot en met begin november is bestrijding mogelijk. Daarna zijn de emelten te ver ontwikkeld.

Hoe veroorzaakt een emelt schade?

's-Nachts leeft de emelt boven de grond, wanneer hij schade veroorzaakt. De rest van de dag leeft hij in zijn eigen holletje onder de grond. De schade die de emelten veroorzaken valt te omschrijven als het eten van plantmateriaal wat bladgroen bevat. Hierbij bijten zij een deel van de plant af, die vervolgens wordt meegetrokken in het hol. Ook de ondergrondse delen van de planten worden hierbij niet overgeslagen. De planten raken verzwakt en gaan dood of vallen om.

Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is te herkennen aan kale ronde plekken. Anders dan veel mensen denken wordt hij dus niet veroorzaakt door het opeten van de wortelen. Maar door de vraat aan het jonge groen van het grasveld. Niet alleen het gras wordt opgegeten door emelten, ook de moestuin en dan met name sla, aardbei, peterselie en kool worden aangetast. Niet alle schade die jij ziet wordt veroorzaakt door de emelt. Ook de natuurlijke vijanden zoals de mol, muizen en vogels die de emelten opeten zorgen voor veel schade.

aantasting_emelt.jpg

emelten

Emelten bestrijden

Emelten bestrijden doe je met aaltjes tegen emelten. Aaltjes dringen het lichaam van de emelten binnen en scheiden vervolgens een bacterie uit. De aaltjes in de dode emelt gaan vervolgens op zoek naar andere emelten, waarbij het proces zich herhaalt. Zo lang er emelten zijn blijven de aaltjes leven, daarna zullen zij opgaan in de kringloop. Bestrijden van emelten kan van september tot en met oktober. Dan heeft de emelt de juiste grootte om goed te kunnen bestrijden. Emelten die groter zijn dan 2 cm zijn lastig te bestrijden met aaltjes.
 

Zoekveld