U bent hier

Buxusmot

Zie je dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel in je buxus? Dan kan het zijn dat je last hebt van de buxusrups!

Buxusmot & buxusrups schade

Welke schade veroorzaakt de buxusmot?

De buxusmot (of vlinder) zie je voor het eerst vliegen in april en mei. Hij legt zijn eitjes op de buxusplant in de tuin. Hier zullen vervolgens de rupsen uitkomen die de buxus vervolgens als voedingsbron gebruiken. De cyclus van de buxusmot is maar kort, zo heeft hij een levensloop van zo'n 6 weken. In deze 6 weken focust de buxusmot zich vooral op zijn voortplanting. In het najaar, rond september verschijnt er een tweede reeks buxusmotten, waarna de cyclus weer opnieuw begint. 

Een jong rupsje herken je aan de vuilgele kleur, een oudere rups is al gauw 4 cm lang en is groen met strepen.

Welke schade veroorzaakt de buxusrups?

De buxusrups ontwikkeld zich van eitje tot rups en vervolgens tot buxusmot in de buxus. De rups zie je vooral van april tot en met september. Hij leeft van de buxus en zorgt al snel voor grote schade aan de buxusplanten. De schade van de buxusrups is herkenbaar aan:

  • Dode bladeren
  • Kale takjes
  • Bladskeletten
  • Spinsel
  • Bultjes ontlasting

Na het uitvliegen van de buxusmot heeft de buxus niet voldoende tijd om zich te herstellen, want de volgende cyclus qua buxusrupsen dient zich al weer aan. Hierdoor verzwakt de buxusplant razendsnel.

Veelgestelde vragen

Vraag: Hoe kan ik buxusmot(rupsen) met niet-chemisch middelen bestrijden?
Antwoord: De rupsen kan je met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen uit de struik. Het is ook een optie om met een krachtige straal water de rupsen weg te spuiten. De rupsen moet u in een zak doen, deze dichtbinden en in de kliko deponeren. Dit dient regelmatig herhaald te worden.
Voorkomen kan ook door met een feromoonval de vlinders te vangen. De mannetjes komen op de lokstof af en kunnen daardoor de vrouwtjes niet bevruchten. De volgende generatie is daardoor kleiner. Ook kan je de buxusrups veilig en ecologisch verantwoord bestrijden met aaltjes of de sluipwesp.

Vraag: Moet ik aangetaste planten weghalen?
Antwoord:  Soms herstellen aangetaste struiken zich weer nadat de rups verdwenen is. Het vervangen van de buxus door andere planten die minder gevoelig zijn voor aantasting door insecten is ook een mogelijkheid.

Vraag: Is buxus zelf ook giftig?
Antwoord:  Ja, buxus bevat o.a. buxine en dat is giftig voor zoogdieren, inclusief de mens. De stoffen die in buxus zitten, hebben effect op het centraal zenuwstelsel en het maagdarmkanaal.

Vraag: Kan buxine, die ook in buxusmotrupsen zit, van invloed zijn op de sterfte van de jonge mezen?
Antwoord:  We weten niet of buxine giftig is voor (jonge) mezen. Het is onbekend waar jonge mezen dood aan gaan wanneer zij gevoerd worden met buxusmotrupsen. Het CLM doet hier op dit moment onderzoek naar. 

 

buxusmot bestrijden

Buxusmot voorkomen

Voorkom een buxusmotplaag met behulp van de Buxusmotval. De Buxusmotval van ECOstyle vangt buxusmotten zichtbaar. Zo groeit de mot niet uit tot een buxusrupsplaag en blijft de buxus groen en gezond.

buxusrups bestrijding

Buxusrups bestrijden

De buxusrups bestrijden kan met de natuurlijke vijanden van de buxusmot, dit zijn de aaltjes tegen de rupsen buxusmot. Deze zijn te bestellen in de ECOstyle webshop. 

De buxusplant verzorgen

Houd de buxusplant gezond en sterk door de plant regelmatig, zo'n twee keer per seizoen, te bemesten met Buxus-AZ

Is het gebruik van aaltjes tegen de buxusrups veilig voor vogels?

De aaltjes die ingezet worden tegen de buxusrups bestrijden alleen de buxusrupsplaag. De aaltjes hebben geen effect op de gezondheid van vogels. 

Zoekveld