U bent hier

December

Plannen maken voor uw tuin? Nu is de tijd!

Een andere tuinindeling?

Fantaseert u over een andere tuinindeling? Zolang het niet vriest, is deze periode van het jaar heel geschikt voor tuinrenovatie. Omdat planten nu in rust zijn, verplaatst u ze makkelijk. Geef ze wel altijd een goede basis

Waar moet je op letten bij het planten van struiken en bomen?

Je hebt in je tuin kruidachtige gewassen zoals de vaste planten. Denk aan de ooievaarsbek, lavendel of kattenkruid. Daarnaast zijn er de houtachtige gewassen, zoals heesters (struiken) of bomen. De naam zegt het al er zit hout aan. De meesten verliezen hun blad. Ze zijn nu in rust en dus kunt u heesters en bomen nu goed planten of verplanten.

Groen de winter door met hulst

Bladhoudend en groenblijvend de winter door? Er zijn heesters en coniferen die een waslaagje om het blad heen hebben. De plant is hierdoor minder gevoelig voor uitdroging en dit helpt hem de winter doorkomen. Hulst groeit op veel plaatsen in de wereld. Als familie bestaan er wel 400 soorten.

Tuinieren in december

To do met uw gazon in december

  • Strooi af met Gazon-Grond (voorheen Cocopeat gazon) daardoor heeft het mos minder kans om te groeien en verbetert de bodemstructuur.
  • Loop niet op het gazon als het vriest, dan breekt het gras af.
  • Kijk je grasmaaier na en slijp de messen.

To do in uw siertuin in december

To do in uw moestuin in december

  • Spruiten, broccoli en boerenkool is nu lekker! De eerste vorst kwam erover. Zetmeel is daardoor omgezet in suikers. 
  • Kiem vast plantjes voor in uw serre of op uw vensterbank. 

Hollywood in uw tuin

Hulst groeit op veel plaatsen in de wereld. Als familie bestaan er wel 400 soorten. Bij ons bestaat de Ilex aquifolium, het is de enige inheemse groenblijvende loofboom. Ze hebben veelal stekelige bladeren en gele, oranje of rode bessen. Het maakt ze uitstekend geschikt als haag, omdat ze goed te snoeien zijn en privacy geven. Een beetje ‘Hollywood’ gevoel (letterlijk: Hulstbos) kunnen we allemaal wel gebruiken. 

 

Kerstmis en hulst

Ook de Romeinen wisten al dat hulst ‘beschermende krachten’ had. Rond het midwinterfeest -eigenlijk Saturnalia, de naam die de Romeinen gaven aan de feestdag op de zonnewende van 21 december- versierden zij hun huizen met hulst. Het bracht geluk en hield de heksen en de bliksem op afstand. Het kan dus geen kwaad om hulst in de tuin te gebruiken! Meer praktisch; vogels eten ook graag van de bessen en dat is natuurlijk goed voor de biodiversiteit in je tuin. 

ECOstyle-decemberbeeld

Frans fotografeerde deze haag als ECOstyle-decemberbeeld. Wilt u ook een geslaagde haag?

Een tuin vol vogels

Vogels zoeken voedsel in uw tuin, ongemerkt voorkomen zij zo insecten- of slakkenplagen. Het helpt extra om veel verschillende soorten vogels in uw tuin te hebben. Maak daarom uw tuin vogelklaar:

  • Hang voer op en zorg voor een waterbakje
  • Nog nestrestjes in uw vogelhuis? Verwijder ze.
  • Pinda’s trekken vogels als Vlaamse gaaien en de bonte specht, op vetbollen komen kleine vogeltjes af. 

Op de site van de Vogelbescherming staan nog veel meer heel goede tips om veel vogels in uw tuin te krijgen.

Maak een vogeltaart

Kale bomen, geef de vogels wat extra's. In een paar stappen maakt u een prachtige vogeltaart.

Zoekveld