U bent hier

Onkruid met groene bloemen

Gewoon groen?

Vele onkruid soorten zijn gewoon groen. Onopvallender dan de paarse, gele of witte varianten, maar net zo goed vervelend! Kijk daarom hieronder voor een overzicht van de groene onkruid soorten.

Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Bijvoet groeit in de vorm van een pluim, bij voorkeur op zanderige grond. Hij bloeit in de maanden juli, augustus en september, de pollen die hierbij vrijkomen veroorzaken vaak allergische reacties, die op hooikoorts lijken. De plant heeft vaak een paarsachtige kleur. 

Heermoes (Equisetum arvense)

De heermoes (paardenstaart) is een veelvoorkomende onkruid soort. Hij is erg sterk, omdat heermoes al eeuwen lang op deze aarde weet te overleven. De wortels zijn zo diep dat uittrekken onmogelijk is, ook schoffelen geeft geen gewenst resultaat. Het beste kan je  meerdere malen Ultima gebruiken, zodat de wortels afsterven.

Kweekgras (Elytrigia repens)

Kweekgras komt vooral voor op voedzame, stikstofrijke gronden. Het heeft vertakkende uitlopers, waarmee hij zich zeer snel kan verspreiden. De bloeiperiode van kweekgras loopt van juni tot en met augustus, dan zie je een aar verschijnen en kafnaalden. De vrucht van kweekgras is dan ook een graansoort. Hoe kan je dit onkruid bestrijden? Niet door te schoffelen, want daardoor verspreidt het zich juist nog meer, in borders kan je ze het beste uitpuinen. In het gras is het moeilijker.

Ridderzuring
Ridderzuring (Rumex obtusifolius)

Een hardnekkige onkruidsoort, de Ridderzuring. Bij het verwijderen van dit onkruid zal je de gehele plant uit moeten graven, anders komt hij terug. 

Varkensgras (Polygonum)

Varkensgras is een onkruid dat zich zeer snelt verspreidt, het heeft ook een diepe penwortel. Het heeft geen voedzame grond nodig, en is daarom ook bijna overal te vinden.  Varkensgras heeft veel verschillende vormen en is daarom soms moeilijk te herkennen. 

Zeegroene rus (Juncus)

De rus is ook een geslacht dat erg veel op grassen lijkt. Het verschil is echter dat de russen, net zoals andere bloemen, vruchtbeginselen en meeldraden hebben. De zeegroene rus heeft een wortelstok, deze bevat knopen en kan de plant weer verder laten groeien. Bij het verwijderen van deze planten, moeten de wortels en de wortelstokken dus goed meegenomen worden. 

Grote weegbree (Plantago major)

De grote weegbree wordt tussen de 10 en 50 cm groot en is dus geen hoog onkruidsoort. Hij bloeit een lange periode, van mei tot oktober, in de vorm van een lange, rolronde aar. De weegbree heeft opvallende, grote bladeren in een eironde vorm. Hij komt veel voor, vooral in het gazon, bermen en braakliggende stukken grond. 

Zoekveld