U bent hier

Onkruid met gele bloemen

Onkruid is natuurlijk nooit fijn, maar het is pas echt vervelend als je niet weet met welke onkruid soorten je te maken hebt. De zoektocht naar het soort onkruid, welke vaak wordt gestart met het intypen van allemaal vage termen zoals ‘onkruid met gele bloemen’ op Google, is vaak een lange. Daarom zetten wij hier de meest voorkomende, bijzondere gele bloemen voor je op een rijtje, vanaf nu wordt het een makkie voor jou om de juiste soorten onkruid te herkennen!

Boterbloem (anunculus acris)

Dit onkruid heeft dan wel een lieflijke uitstraling, maar ook de boterbloem is giftig voor vee! Ze staan bekend om hun vijf mooie gele kroonblaadjes, daaronder zitten ongeveer vijf kelkblaadjes. De meest voorkomende variant in de tuin is de kruipende boterbloem, deze kan zich snel verspreiden bij een natte ondergrond.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

 Hoewel hij in de weilanden heel mooi staat, begrijpen wij wel dat jij de paardenbloem in het gazon wilt bestrijden. Hij verspreidt zich snel, het uitsteken van de plant zal daarom ook niet veel resultaat geven. Wil jij de paardenbloem verdelgen, probeer dan eens onze Ultima. Hoewel hij eerder aanbevelen om je gazon of weide goed te bemesten, zodat de paardenbloem verdrongen wordt. Overigens zijn paardenbloemen niet alleen slecht, sterker nog, ze brengen kalk en mineralen naar boven en stimuleren een goede bodemstructuur. Dus heb je er geen last van, laat ze dan lekker staan!

Gewoon biggenkruid
Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata)

Gewoon biggenkruid bloeit van juni tot en met september. Hij is veelvoorkomend, vooral op voedselrijke gronden, zoals grasland en bermen. De bloemhoofdjes lijken erg op die van de paardenbloem. Ze bestaan uit gele lintbloemen, de onderkant van de buitenste lintbloemen is blauwgrijs bij gewoon biggenkruid. 

Stinkende gouwe (Chelidonium majus)

Dit onkruid met gele bloem groeit het liefst bij heggen, maar ook op andere ruige plaatsen. Het bloemetje is heldergeel en de bladeren hebben een kelk en kroonvorm. Voor het verwijderen kan je de stinkende gouwe gewoon weg schoffelen.

Kruiskruid (Senecio)

Hardnekkig en veelvoorkomend, dat is kruiskruid. Het komt in Nederland in verschillende soorten voor, de bekendste soort is misschien wel het Jacobskruiskruid. Deze zal jij niet zo snel in je tuin aantreffen, maar eerder in jouw berm of het weiland. Het JKK komt vaak in opspraak vanwege zijn giftigheid voor runderen en paarden. Als jij deze hebt en JKK signaleert raden wij het dan ook aan om alles uit te steken, voordat het zich verder verspreidt. Het JKK kenmerkt zich door liervormige, gelobde bladen, de plant heeft vele gele bloemhoofdjes. Een andere variant is het klein kruiskruid, de hoogte ligt rond de 20 centimeter en de buisbloemen worden omringd door blaadjes met zwarte topjes.

Boerenwormkruid
Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid bloeit in de maanden juli, augustus en september. Hij is vooral te vinden in bermen, langs akkerranden en op dijken. Hij is te herekennen aan de bloemscheremen, met schijfvormige bloemhoofdjes. Het lijkt erg veel op Jakobskruiskruid, het verschil is dat JKK een stralenkrans heeft van straalbloempjes, boerenwormkruid niet. Boerenwormkruid weert insecten, vlooien en vliegen.

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)

Deze klaverzuring kenmerkt zich door zijn mooie gele bloemetjes met kroonbladen, de bladeren zijn vaak groen tot paars. De zaadjes van deze kruipende plant worden gevormd in de doosvrucht, deze verspreiden zich vervolgens snel over de oppervlakte, waardoor het onkruid zich snel verspreidt in jouw gazon. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk de zaaddoosjes te verwijderen, de zaadjes vliegen er gauw uit, dus wees er snel bij! Daarnaast raden wij aan om het onkruid met wortel te verwijderen, dit is misschien wel meerdere malen nodig, want de klaverzuring is een hardnekkig onkruid soort.

Onkruid met gele bloemen bestrijden?

Soorten onkruid herkennen is erg lastig, kom jij één van de bovenstaande onkruiden in jouw tuin tegen dan kun je deze bestrijden met Ultima.

Zoekveld