U bent hier

Najaarsbemesting

Tuinonderhoud in het najaar, klinkt misschien wel een beetje raar. Jij denkt dat jouw tuin nu straks de rust opzoekt, maar eigenlijk is de herfst het perfecte seizoen om nog aan de slag te gaan. De bodem is nog warm, dus graszaaien kan in september en oktober nog prima. Planten scheuren & bloembollen planten, allemaal activiteiten om op te starten in het najaar. Hier heb jij in het voorjaar ook weer profijt van. Daarnaast kun je nog uitstekend bemesten.

Tuin bemesten in het najaar

Er zijn twee redenen om in het najaar jouw planten nog te bemesten. De vaste planten en heesters in jouw tuin starten in het najaar alvast met het aanmaken van nieuwe bladeren en knoppen. Om dit proces vol te houden, kunnen ze wel wat extra voeding gebruiken. Ook kun je door een 2e bemesting (of een 3e bemesting bij een arme zandgrond) ervoor zorgen dat jouw planten sterk de winter doorkomen. Een organische meststof bevat kalium (de K in de N-P-K). Kalium werkt als een soort antivries. Het verlaagt het vriespunt van het plantensap waardoor de plant cel bij lagere temperaturen toch gewoon kan blijven werken, waardoor een plant beter bestand tegen de vrieskou is.

Heb jij dit seizoen al meerdere keren bemest? Dan is het bemesten in het najaar misschien niet meer nodig, behalve als je de gebreksverschijnselen bij jouw planten terug ziet.

Welke meststof gebruik ik voor een najaarsbemesting?
Voor een najaarsbemesting gebruik je een organische meststof. Met een organische meststof krijgt jouw plant, boom of heester een mest die geleidelijk voeding geeft. De plant kan de benodigde voedingsstoffen opnemen, zodat hij alleen gebruikt wat hij op dat moment nodig heeft.

Hoeveel organische meststof gebruik ik voor een najaarsbemesting?
Overdoseren kan eigenlijk niet met een organische meststof, natuurlijk is het nergens voor nodig om te veel te geven aan jouw plant of boom. Op elke verpakking organische meststof staat de juiste dosering voor jouw plant, heester of boom vermeldt. 

Zoekveld