U bent hier

Een mooie tuin? Bemest!

Top 5 vragen en antwoorden over bemesting + tips van onze specialist
1. Waarom is bemesten zo belangrijk?

Net als jij, heeft een plant ook goede voedingsstoffen nodig om te groeien!

Onze specialist Brenda Loznik legt uit: “Het fundament van een mooie tuin is een gezonde bodem met veel bodemleven en voldoende voedingsstoffen. Van A tot Z. In de ECOstyle AZ-meststoffen zit alles wat een plant nodig heeft. Planten zijn dan niet alleen mooier, gezonder en sterker, maar ze zijn ook minder vatbaar voor droogte of ziektes.De belangrijkste voedingselementen voor een plant zijn stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). De hoeveelheden die de plant nodig heeft verschillen van soort tot soort.”

NPK

“Stikstof is het meest bekende voedingselement. Planten hebben bijvoorbeeld stikstof nodig voor de groei van hun groene delen. Planten hebben fosfaat onder andere nodig voor hun wortels en om uitbundig te kunnen bloeien. Kalium heeft de plant nodig voor de stevigheid en de vochthuishouding. Het zorgt bijvoorbeeld voor betere vruchten en bloemen.“

Unieke mix van toegevoegde micro-organismen

“De drie waarden, N, P en K vormen de basis voor alle AZ-meststoffen van ECOstyle. Het mooie aan onze organische meststoffen is dat er juist niet alleen NPK inzit (dit is vaak bij kunstmest het geval) maar juist ook andere elementen die heel belangrijk zijn voor planten. Deze elementen zitten van nature in de organische grondstoffen van onze meststoffen. De meststoffen van ECOstyle zijn uniek door hun toegevoegde micro-organismen. Deze micro- organismen helpen bij het beschikbaar maken en opnemen van deze voedingsstoffen zodat de plant alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zodoende krijgt de plant niet alleen alle voedingsstoffen van A tot Z, maar ook de essentiele micro-elementen."

100_procent_natuurlijk-600.jpg

 

2. Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten?

Bemest 2 keer per jaar, dan ben je klaar!

Onze specialist Brenda Loznik legt uit: “Met organische meststoffen krijgen je planten 4 maanden lang goede voeding. Deze lange periode van 4 maanden is slechts één van de vele voordelen van organische meststoffen ten op zichte van andere meststoffen, bijvoorbeeld mineraal, die slechts een aantal weken zijn werk doet.“

“Door twee keer per jaar organisch te bemesten, zorg je ervoor dat je planten het gehele groeiseizoen voldoende voeding hebben. Daarom adviseer ik altijd om een keer in het voorjaar te bemesten en ongeveer 4 maanden later in de zomer.“

Door twee keer per jaar een klein moment te besteden aan bemesten kun je heerlijk van je tuin genieten. Genieten met het gezin, spelen op het gazon of je eigen aardbeitjes oogsten.

3. Wat is het nut van micro-organismen in meststoffen?

Micro-organismen zijn essentieel voor  planten!

Micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën en schimmels) zijn essentieel voor planten en zijn daarom toegevoegd aan onze meststoffen. Deze mix aan micro-organismen van ECOstyle is uniek. Ze zorgen ervoor dat belangrijke voedingselementen uit de bodem en meststof beschikbaar komen voor de plant.

Een goede organische kringloop zorgt voor een gezonde en mooie tuin

Onze specialist Brenda Loznik legt uit: “Bacteriën en schimmels zijn in de bodem verantwoordelijk voor de afbraak van verse organische stof, zoals afgevallen blad en grasmaaisel. Deze worden omgezet in opneembare voedingselementen en bouwstoffen voor de plant. Daarnaast is een diversiteit aan bacteriën ook belangrijk voor een goed weerstandsniveau van de plant. De verschillende mixen die aan onze AZ-meststoffen worden toegevoegd zorgen voor deze goede organische kringloop. Een goede organische kringloop zorgt voor een gezonde en mooie tuin.”

bemestingsfolder_cert_1_pagina_07_afbeelding_0002.jpg

4. Wat zijn de verschillende meststoffen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Organische meststoffen van ECOstyle, overige organische meststoffen, kunstmeststoffen en gemixte meststoffen

 1. Organische meststoffen van ECOstyle
 2. Overige organische meststoffen
 3. Kunstmeststoffen, ook bekend als minerale meststoffen (niet natuurlijke meststoffen)
 4. Mix van kunstmest en organische meststof

Organische mest is het beste voor de planten, de bodem en het milieu

Organische mest is het beste voor de planten, de bodem en het milieu. Daarnaast is organische mest het meest gemakkelijk toe te passen en geeft het voor de langste periode (4 maanden) voeding af. Daarom bevat het assortiment van ECOstyle uitsluitend 100% organische meststoffen. Deze organische meststoffen van ECOstyle bevatten daarnaast nog een unieke en gepatenteerde mix van micro-organismen. Dit maakt deze meststof uniek. Deze micro-organismen zorgen voor een prachtige en sterke tuin.

4 maanden voeding

Onze specialist Brenda  Loznik legt uit: “Organische meststoffen zijn samengesteld uit 100% natuurlijke, organische grondstoffen. Deze bevatten zowel hoofd- als sporenelementen. Deze natuureigen ingrediënten worden door het bodemleven omgezet tot opneembare voeding voor de plant. Het bodemleven is een belangrijke schakel tussen de bodem en de plant en dit bodemleven wordt gestimuleerd met natuurlijke voeding. Een bekend voordeel van organische meststoffen is het bevorderen van dit belangrijke bodemleven. Ook de lange periode dat de plant kan genieten van de voeding, 4 maanden, is een groot voordeel.”

 

Kunstmeststoffen

“Het woord ‘kunst’ in kunstmest staat voor de kunstmatige oorsprong van deze meststoffen. Kunstmeststoffen worden chemisch geproduceerd in fabrieken. Milieutechisch is dit vaak niet gunstig. Minerale meststoffen bevatten geen organische stof en leveren dus geen voeding voor het bodemleven. Minerale meststoffen hebben wel vaak een hogere NPK-waarde. Dit hebben ze ook nodig, omdat het oplost in water en een deel uitspoelt als het regent. Als laatste wordt het bodemleven, wat zo belangrijk is voor een gezonde tuin, ook verstoord door het hoge zoutgehalte. Vooral belangrijke schimmels kunnen hier slecht tegen. Dit is ook precies de reden dat wij uitsluitend 100% organische meststoffen in ons assortiment hebben. En dat al 50 jaar lang!“

Zorgeloos organisch

“Oh ja, ook niet onbelangrijk, organische meststoffen reageren niet op hun omgeving, minerale meststoffen wel. Strooi minerale mestoffen daarom niet tegelijkertijd met kalk en niet op een zonnige dag. Of als er veel regen wordt verwacht. Met organische meststoffen hoef je nergens rekening mee te houden.”

De mix

“De mix van kunstmeststof en organische meststof spreekt voor zich. Feitelijk zijn organisch-minerale meststoffen een mengsel van organische meststof en een kunstmeststof. Vaak bevatten ze meer kunstmest dan organische mest. Ik zal dit echter nooit adviseren aan tuinliefhebbers, omdat het altijd de nadelen van minerale meststoffen houdt.”

“Kortom, mijn advies is altijd om organisch te bemesten met ECOstyle. Dan zit je altijd veilig en leg je de basis voor een mooie tuin.“

5. Ik bemest altijd met koemestkorrels, dat werkt toch ook?

Ondanks de naam is koemest geen meststof

Onze specialist Brenda  Loznik legt uit: “Koemest wordt veel gebruikt in de tuin. Het is een prachtig natuurlijk product en werkt ook zeer goed als bodemverbeteraar. Het brengt veel organische stof in de bodem en dit geeft een goede structuur waar een plant goed op kan groeien.”

Koemest werkt kort

“Koemest is echter geen goede bemester, omdat de NPK-waarden zeer laag zijn. Dit betekent dat het weinig bemestende waarde geeft en het maar werkt gedurende een heel korte periode. Echt veel voeding kan de plant er dus niet uit halen, vandaar dat een goede organische meststof altijd aan te raden is!”

Bemestingstip: bemest gelijk aan het begin van het seizoen

Dan heb je er lang plezier van. Ook is bijvoorbeeld je gazon dan weer snel speel- en geniet proof na de winter! De meststoffen van ECOstyle zijn, dankzij het gepatenteerd ProtoPlus, al toepasbaar vanaf 5 graden! Maar je mag natuurlijk ook wachten op de eerste zonnestralen!

 

Bemestingstip: geef vloeibare plantenvoeding

Heb je ook veel zomerbloeiers staan in potten en bakken die toch water moeten hebben? Dan kun je ze ook vloeibare plantenvoeding geven, dit kan gelijk met het water mee! De vloeibare plantenvoeding van ECOstyle is verkrijgbaar in verschillende specifieke soorten en maten.

 

Bemestingstip: strooi AZ-Kalk

Naast 2 keer per jaar bemesten is bekalken ook belangrijk. Strooi 1 keer per jaar AZ-Kalk om de verzuring van de bodem te compenseren. Dit kun je gemakkelijk op dezelfde dag doen met de AZ-meststoffen van ECOstyle. De AZ-Kalk is uniek door zijn langdurige werking en zijn toegevoegde micro-organismen. Ook is deze kalk gegarandeerd stofvrij! 

Bemestingstip voor arme zandgrond

Woon je op arme zandgrond? Bemest dan 3 keer per jaar. Je planten kunnen dit extra steuntje in de rug wel gebruiken!

ProtoPlus

“Een belangrijk micro-organisme waarmee wij onze meststoffen verrijken (en waar we ook een beetje trots op zijn) is onze gepatenteerde ProtoPlus.”

Deze zorgt ervoor dat:

 • voedingsstoffen sneller beschikbaar komen voor de plant
 • onze meststoffen al vroeg in het voorjaar kunnen worden ingezet
 • de plant een groter wortelgestel krijgt
 • er meer nuttige bacteriën in de bodem zitten

Wat doet ProtoPlus voor je tuin? Een aantal voorbeelden:

 • De petunia groeit beter en vormt meer bladmassa dus je krijgt een vollere border!
 • Spinazie geeft een hogere opbrengst!
 • De aardbeien planten geven je meer sappige aardbeien

Zoekveld