U bent hier

Van zaadje tot maaltijd

Gezond leren eten begint bij het besef waar het allemaal vandaan komt

Het beste voor je kinderen

Moestuintje voor kinderen

Leuk en leerzaam! Veel kinderen krijgen te weinig groenten binnen. Ga met ze aan de slag in hun eigen 'kindermoestuin'. Begin met het verbouwen van snelgroeiende en  gemakkelijke groenten. Denk aan radijsjes, uien, sla en bietjes. Maar ook kleine tomaatjes, komkommertjes en worteltjes. Kinderen proeven graag hun eigen verbouwde tomaat of wortel. Zorg ervoor dat de moestuin niet te groot wordt zodat ze overal bij kunnen komen (max. 90x90cm). Zijn alle groenten geplant dan kun je als decoratie op een houten pollepel de namen van de groenten verven (watervast) en deze er tussen steken. Een andere optie als je nog wat mooie stenen in de tuin hebt liggen is om deze te beschilderen en naast de gezaaide groenten te leggen.

Voor de fun kun je nog wat bloemzaadjes tussen de groenten strooien voor een nog mooier geheel.

Lekkere en gezonde maaltijd uit eigen oogst

Leer jouw kids hoe ze met de verbouwde groenten in de moestuin lekkere maaltijden kunnen maken.

Courgettesoep
Wat heb je nodig: 2 courgettes, 1 ui en 1 teentje knoflook, 1 groente bouillonblokje.

Verwarm een pan met wat olijfolie en snijd ondertussen de ui en knoflook in kleine stukjes. Gooi deze vervolgens in de opgewarme pan en om ze aan te fruiten. Snij in de tussentijd de courgettes in kleine stukjes en gooi deze erbij zodra de ui een beetje glazig is geworden. Laat dit ongeveer een kwartiertje stoven en voeg dan 1 liter groentebouillon toe. Nog even kort doorkoken, waarna je het vuur uitzet. Pureer de soep fijn en serveer het in een mooie kom. Heerlijk!

Levenscyclus planten

groeicyclus_plant_1_0.png

Het begint allemaal met een heel klein zaadje dat je in de grond hebt gestopt. Onder de juiste omstandigheden (hoeveelheid water, temperatuur en locatie) zal dat zaadje zich langzaam gaan ontkiemen en worteltjes krijgen. Op een gegeven moment klapt het zaadje open en zal er een nieuw plantje uit gaan groeien.
 

groeicyclus_plant_2.png

Dat nieuwe plantje groeit en groeit totdat het een volwassen plant is geworden die gaat bloeien. Bij de aardbeienplant komen er uit de bloemetjes zelfs nog lekkere aardbeien die je kunt eten.

Kweken op de vensterbank

Als je tuin al flink vol is, kun je ook een moestuintje op je balkon of zelfs op de vensterbank beginnen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten kruiden in potten voor in de keuken. Wat ook erg leerzaam is voor kinderen, is het kweken van bijvoorbeeld waterkers op een bed van vochtig keukenpapier of watten. Zo zien ze het plantje kiemen vanuit het zaadje en ze kunnen de plantjes zelf heel makkelijk verzorgen, alleen water en zonlicht zijn nodig! 

Zoekveld