U bent hier

Lieveheersbeestje

Je beste vriend in de tuin

Er is geen ander dier met zoveel verschillende namen als het lieveheersbeestje. Mariakevers, Heiligenkever, Lievevrouwenworpje, Hemelskoetje, Zonnekever of Gelukskever, het zijn er slechts een paar. Ze worden gezien als een voorboden voor voorspoed en geluk. Lieveheersbeestjes hebben een rond lijfje met korte pootjes die net als kleine antennes onder het dek- en nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben rode, gele, witte en zwarte kleuren en zijn vaak gestippeld.

 Wanneer een lieveheersbeestje bang is produceert hij een gele vloeistof wat reflexbloeden heet. Het bloed heeft een raar geurtje en smaakt erg bitter waardoor dieren hem dan soms snel laten vallen. De paartijd van lieveheersbeestjes is in april en mei, ze kunnen dan wel tot 200 eieren leggen. De totale levenscyclus (ei - larve - pop- kever ) duurt 4 tot 7 weken. 

Lieveheersbeestje als bladluis bestrijder

Het lievelingseten van lieveheersbeestjes zijn bladluizen. Per dag eten zij wel rond de 100 bladluizen. Alleen is er een probleem, lieveheersbeestjes zijn slechtziend en moeten dus grotendeels alles op gevoel doen. Soms moeten ze tijden lang grassprieten of planten op en af lopen om uiteindelijk een bladluis tegen het lijf te lopen. Gelukkig voor de lieveheersbeestjes leven bladluizen meestal in groepen. Er zijn echter ook enkele soorten die schimmels of zelfs planten verkiezen boven bladluizen. 

Tip

Lieveheersbeestjes in jouw tuin zijn door hun natuurlijke manier van bestrijden een zegen! Wees dus extra blij wanneer je lieveheersbeestjes in je tuin ziet en verwelkom ze met open armen!

Zoekveld