U bent hier

Egels

Egels zijn handige en welkome vrienden in de tuin. Ze zijn goed voor de natuur en eten graag slakken. Wanneer je zorgt voor een tuin waarin de egel zich thuis voelt, kan de egel u helpen bij het bestrijden van slakken. 

Egeltuin

De egel houdt van een tuin waarin hij lekker kan rommelen en zich kan verstoppen onder afgevallen bladeren of een stapel takken. Ook een composthoop biedt een prima schuilplek voor de egel, hier zijn namelijk ook vaak slakken te vinden. Veel beplanting in uw tuin is ook een pre, zo kan de egel zich beschut verplaatsen in de tuin.

Heb jij een vijver in de tuin?
Zorg er dan voor dat de randen mooi aflopen, zodat de egel wel kan drinken uit de vijver, maar er niet in valt.

Egelweetjes!
  • Egels kunnen hard rennen, met een snelheid van 7 kilometer per uur!
  • Egels worden kaal geboren, pas later komen de stekels tevoorschijn. Een volwassen egel heeft tot wel 6000 stekels.

De egel en zijn winterslaap

Rond oktober & november wanneer het aanmerkelijk kouder begint te worden begint de egel aan zijn winterslaap. Tijdens de winterslaap is de egel in een zeer diepe rust. De spijsvertering stopt volledig en de hartslag en ademhaling vertragen. En de lichaamstemperatuur daalt ook van 35 tot slechts 10 graden. Af en toe wordt de egel wakker en gaat dan opzoek naar eten en soms zelfs naar een andere schuilplaats.

Wanneer jij bezig gaat in de tuin en eventueel wilt gaan opruimen, bedenk dan goed dat er onder een bult takken of bladeren een egel verschuild kan zitten. Mocht je een egel aantreffen, stoor hem dan vooral niet en laat de egel genieten van zijn winterslaap.

Buiten de winterslaap zijn egels vooral ‘s nachts erg actief. De egel legt in één nacht soms wel meerdere kilometers af op zoek naar water en voedsel.

Kom jij toch een egel tegen en maakt hij een verzwakte indruk?  Neem contact op met de egelopvang.

Zoekveld