U bent hier

Bijen

Het nut van de honingbij

Honingbijen leveren bijenwas en honing. Dat zijn, heel kort door de bocht, de directe opbrengsten van bijen. Maar er is een nog veel groter nut! Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem. Een deel van het stuifmeel blijft hierbij aan het behaarde lichaam en de pootjes kleven en zorgt voor de bestuiving van een volgende bloem. 

bestuiving door bij
Bestuiving door bijen

Doordat bijen ‘bloemvast’ zijn, ze vliegen namelijk op de bloemen van één plantensoort zolang daar voedsel te halen is, zijn ze uitermate geschikt voor de bestuiving van appel, peer, pruim en kers, maar ook voor bramen, aardbeien en bessen.

bij
Een bij in de kas

In kassen worden de bijen vaak ingezet voor de bestuiving van bijvoorbeeld paprika en bij de zaadteelt. Zonder bijen zou onze voedselvoorziening weinig afwisselend, gezond en kleurrijk zijn. Eigenlijk kan gesteld worden, dat zonder bijen de voedselvoorziening van de mens in gevaar komt. Dus bijen zijn nuttige beestjes in jouw tuin. 

Blije bijen bij huis!

Een fijn plekje voor de bijen, om te nestelen, door tussenkomst van de mens zijn de natuurlijke nest- en beschuttingsplaatsen voor deze insecten sterk afgenomen. Maar daar hebben wij een oplossing voor, wij hebben namelijk een aantal insectenhotels in ons assortiment. Speciaal voor de mestelbijen, wilde bijen & graafwespen en een Bijenhuis voor verschillende soorten bijen. Dat zorgt zeker voor gezelligheid in de tuin!

Bij-vriendelijke tuin

Wat kun jij zelf doen om jouw tuin “bij-vriendelijker” te maken? Het begint met de beplanting van je tuin. Een greep uit de vele planten die voor bijen een “koningsmaal” zijn:

• Koninginnekruid
• Pinksterbloem
• Grote kattenstaart
• Grote wederik
• Linde

Er zijn veel zadenmengsels verkrijgbaar die zijn toegespitst op de bij. Hierbij kun je vaak kiezen uit een mengsel met inheemse bloemsoorten of uitheemse soorten. Kies bij voorkeur voor een mengsel met inheemse bloemsoorten, deze groeien beter en passen beter bij de aanwezige bijensoorten.

Kijk voor de complete plantenlijst op: www.drachtplanten.nl  door niet alleen de beplanting in jouw tuin aan te passen, maar ook door uitsluitend ecologisch verantwoorde producten te gebruiken houdt je de bijenvolken in stand. Uiteraard zijn er gelukkig in Nederland tientallen bijensoorten, die allemaal essentieel zijn voor de bestuiving en het in stand houden van de biodiversiteit in de natuur!

Productafbeelding bijentuin bloemzaden

Bijentuin Bloemzaden

Naast kleur geven deze zaden jouw tuin nog veel meer. Want jij bent direct verzekerd van bijen in jouw tuin.

Zoekveld