U bent hier

Winters

Januari ligt achter ons en als tuinliefhebber ben ik daar blij om. De dagen worden weer langer en hier en daar piept al een bolletje boven de grond. De temperatuur is de afgelopen weken vreemd omhoog en omlaag geschoten, voor de natuur best lastig. Aan de andere kant, ik verbaas me ook altijd weer over de flexibiliteit van alles wat groeit en bloeit.  

Hopelijk eind februari vast wat aan de gang

De tuinkraan is afgesloten en bij de roos op stam is het oculatiepunt beschermd met stro. Het lijkt nu echt winters, maar ik hoop dat ik eind februari al wat kan doen in de tuin. Als het even kan en de vorst is uit de lucht, dan begin ik met het afknippen van dood plantmateriaal en versnipper ik dit over de grond van de border.

Prachtig organisch materiaal voor een goede bodemstructuur

Dat is prachtig organisch materiaal dat afbreekt in de komende maanden en zorgt voor een goede bodemstructuur. Goed voor de planten(wortels) en ook voor het reguleren van het regenwater. De grond slaat veel minder snel dicht waardoor water beter wegloopt. Veel beter voor de planten en het bodemleven en dat zie je terug in de groei en bloei!

Mijmeren over kruiden, groenten, border...

En verder deze maand? Ach ik doe vooral inspiratie op en maak plannen voor de komende tijd. Ik ben niet tevreden over een deel van de border en bedenk hoe dit anders en beter kan. Ik hou u op de hoogte. En ik heb nu al zin om wat kruiden en groenten te kweken, waarschijnlijk in potten. Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik kan nu al trek krijgen in tomaatjes en aardbeien van eigen kweek.

Zin in wat komt, maar nu eerst nog maar even de kamerplanten

Ik hou me nog even in en leef me uit op de kamerplanten. Een varen die graag veel water heeft had onlangs last van de varenrouwmug. Heel vervelend al die vliegjes, vooral als je water geeft vliegen ze alle kanten op. Ik heb een paar weken geleden de speciale aaltjes ingezet en ben er nu helemaal van af. Hoe mooi is de methode van bestrijden met aaltjes, natuurlijker kan het bijna niet. 

Graag tot de volgende maand!