U bent hier

Winterrust

In januari en februari is de tuin in winterrust. Ik haalde het blad van het gazon en snoeide de grootste takken van fruit- en andere bomen een stukje terug. Ik kijk nu vooral vooruit op het voorjaar!

Het echte snoeiwerk doe ik in het vroege voorjaar, behalve bij bomen en planten die dan al knoppen hebben gevormd. Vroege bloeiers snoei ik na de bloei.

Schuil- en overwinteringsplaats

Mijn border ligt vol met blad en dat laat ik zo. Deze laag beschermt planten tegen vorst en vormt daarnaast een prachtige schuil- en overwinteringsplaats voor allerlei kleine (nuttige) beestjes. 

Humuslaag

In het voorjaar haal ik een deel van de dikke bladlaag weg, maar het grootste deel laat ik liggen en dat gaat een mooie humuslaag vormen waar bodem en planten van gaan profiteren. Een deel verteert bovengronds, daarnaast trekken regenwormen en andere organismen het organische materiaal de grond in en eten ervan. Vervolgens is de wormenmest een prachtige voedingsbron voor bodemleven en planten. Het is dus zonde om het waardevolle bladmateriaal weg te halen.

Zure bodem?

Tip: strooi in het voorjaar wat AZ-Kalk, door het verteren van het blad verzuurt de bodem enigszins. En in een zure grond groeien (de meeste) planten minder goed. 

Afwatering

Het is de laatste tijd erg nat door de vele regenval. Mocht het gazon lang onder water blijven staan, zorg dan voor afwatering. De kans is anders aanwezig dat het gras gaat rotten en er volgend voorjaar niet veel gras meer over is op de plekken waar het water moeilijk verdwijnt. Eigenlijk geldt dit ook voor de borders; langdurig water rondom de voet van de planten moet voorkomen worden.

Vogels in de winter

Voor vogels is de winter een moeilijker periode. Er groeit niet veel meer en de lekkere hapjes die er waren, bijvoorbeeld allerlei soorten bessen, zijn inmiddels opgegeten. Insecten zijn uit beeld, het voeraanbod krimpt behoorlijk lopende de wintermaanden. Bij sneeuw en vorst is dat natuurlijk extra het geval. Om vogels de winter door te helpen kun je vetbollen ophangen en noten en zaden aanbieden. Ik kreeg onlangs een heuse ‘vogeltaart’, opgebouwd uit allerlei bessen en andere vogellekkernijen. Wat een succes! Allerlei vogelsoorten, van roodborstjes, merels tot eksters en roeken, komen zich tegoed doen. Een prachtig gezicht!