U bent hier

Welke potgrond moet ik kiezen?

Wie kent het niet? Je staat in het tuincentrum en wordt overweldigd door het enorme assortiment aan potgronden. Uiteindelijk kies je maar een willekeurige potgrond, want potgrond is potgrond toch? Ik begrijp dit goed, want het is ook best verwarrend. Toch zijn niet alle potgronden hetzelfde. Ik licht de verschillen toe. Hopelijk maakt dit je keuze bij een volgend bezoekje aan het tuincentrum gemakkelijker. 

Een potgrond is heel wat anders dan de zwarte grond die je in je tuin vindt. Potgronden worden samengesteld uit verschillende grondstoffen met als doel een plant zo goed mogelijk te laten groeien. De keuze voor deze grondstoffen bepaalt welke eigenschap de potgrond heeft en voor welke toepassing hij geschikt is. 

Wat doet veen in potgrond?

Zo’n 90 procent van alle potgronden bevatten veen. Veen ontstaat wanneer plantaardige resten (bijvoorbeeld van veenmos) in moerassige gebieden afsterven en in de loop van honderden tot wel duizenden jaren ophopen tot een veenlaag. Het jongste veen (tot zo’n 5000 jaar oud) wordt witveen genoemd. Witveen heeft een vezelachtige structuur, kan veel vocht vasthouden en wordt gebruikt om een potgrond luchtig te maken. Zwartveen is veel ouder en donkerder van kleur. Zwartveen kan minder goed water vasthouden dan witveen, maar is wel stabiel en wordt gebruikt om een potgrond wat stevigheid te geven. Het is voor de kwaliteit van de potgrond erg belangrijk dat de verhouding tussen witveen en zwartveen juist is. 

Waarom zijn veengronden belangrijk?

Een groot nadeel van het gebruik van veen is zijn milieu-impact. Hoewel veengronden slechts 3 procent van het aardoppervlakte beslaan, bevatten ze meer koolstof dan alle bossen op aarde en ongeveer evenveel koolstof als in de gehele atmosfeer. Wanneer het veen wordt drooggelegd voor bijvoorbeeld landbouwdoeleinden of voor de productie van potgronden, wordt het blootgesteld aan zuurstof en gaat het koolstof de lucht in als CO2. Jaarlijks gaat het wereldwijd om miljoenen tonnen CO2! Daarbij vormen veengebieden ook nog een uniek leefgebied voor tal van soorten en voeren ze een aantal belangrijke ecosysteemdiensten uit (denk bijvoorbeeld aan waterzuivering). Dit zijn voor ECOstyle belangrijke redenen om niet met veen te werken.

Kies liever voor vezels van cocopeat in potgrond

ECOstyle werkt al jaren met cocopeat, een restsproduct uit de kokosindustrie. De vezels van cocopeat hebben een honingraat-achtige structuur waardoor ze erg veel water kunnen opnemen en vasthouden. Hierdoor schroeft u het aantal watergiften dus flink terug. Ook handig als je je planten nog wel eens vergeet water te geven. Mochten je planten toch een keer uitdrogen, dan is cocopeat in tegenstelling tot veen gemakkelijk weer vochtig te maken. Cocopeat is daarbij ook nog een stuk duurzamer omdat het een hernieuwbare reststroom is. Veen is niet hernieuwbaar, weg is weg.

cocopeat_gazon.png

 

Welke potgrond voor kamerplanten?

Je ideale potgrond hangt ook af van waarvoor je hem precies wilt gebruiken. Gebruik je de potgrond voor kamerplanten, dan is het fijn als de potgrond goed vocht kan vasthouden. Hierdoor hoeft u bijvoorbeeld minder vaak water te geven.

Welke potgrond om te zaaien?

Wil je de potgrond gebruiken om in te zaaien, dan is het belangrijk dat de potgrond een goede structuur heeft waardoor overtollig water goed wordt afgevoerd en die goed is aan te drukken voor een stevig zaaibed. In zaai- en stekgrond zit om deze reden vaak zand.

Welke potgrond voor zuurminnende planten?

Wil je zuurminnende planten zoals een rododendron aanplanten? Dan is het belangrijk dat de potgrond een lage zuurgraad heeft waarin deze type planten goed gedijen.

Welke potgrond voor bakken, potten en hanging baskets buiten?

Potgrond voor buiten (bakken, potten en hanging baskets) is het watervasthoudend vermogen heel belangrijk. Potgrond met cocopeat is daarom het beste idee.

Universele potgronden

Zo ontstaan er eindeloos veel potgronden voor verschillende toepassingen. Voor allround gebruik bestaan er universele potgronden die gewoon prima zijn voor de gemiddelde plant. 

De structuur van je grond verbeteren of je tuin ophogen? 

Ben je op zoek naar een product om de structuur van je grond te verbeteren, om je tuin op te hogen of om vaste planten of bomen aan te planten? Dan is potgrond niet het juiste product. Ga op zoek naar een goede compost of plantaarde.