U bent hier

Van krokus tot saffraan

Net als sneeuwklokjes kondigen de krokussen het voorjaar aan! De krokus (Crocus) komt uit de bergen rond de Middelandse Zee, maar ze horen inmiddels net zo bij het culturele erfgoed van The Netherlands als stroopwafels. Er bestaan zo’n 90 soorten, een derde daarvan bloeit in de herfst! Frans Looijestijn weet er meer van en kent de link met saffraan.

De mooiste kleuren vind ik paars en wit. Ook samen een mooie combinatie. Er zijn ook krokussen die geel bloeien, soorten met grotere en kleinere bloemen en soorten overlopend van kleur zoals Crocus vernus ‘Vanguard’ of gestreept, zoals Crocus vernus ‘King of the Striped’. Beide soorten met de kleuren paars en wit. De tweede naam ‘vernus’ betekent ‘van de lente’ en dat is dus kennelijk altijd al de bekendste eigenschap van deze bollen geweest. Eenmaal massaal aangeplant (dat geeft het mooiste effect) zullen krokussen je jaar in jaar uit verrassen met een uitbundige bloei in februari-maart. Een aanrader met een lila kleur is Crocus tommasianus: de Boerenkrokus.

Waar komt saffraan vandaan?

Het woord krokus komt niet uit het Latijn maar uit het Arabisch en betekent saffraan. Saffraan is een bekend specerij met een aangenaam aroma wat aan honing doet denken en het geeft een diepgele kleur aan gerechten. De paella in Spanje kan niet zonder! Saffraan is niet goedkoop en dat komt omdat het niet van de bloem wordt gemaakt, maar van de stijlen en de (bloedrode) stampers uit de bloemen van de saffraankrokus: Crocus sativus. Je hebt er gelukkig niet veel van nodig want één draad saffraan kan een liter kokend water diepgeel kleuren. 

Safrraan het rode goud

Na het handmatig oogsten worden de stijlen en stampers in droogkasten of in de zon gedroogd. En je hebt er wat nodig! Voor 1 kilo moet je 150.000 bloemen plukken en die groeien dan op een oppervlakte van zo’n 2.000 m2. Niet voor niets dat net als bij goede parfum van rozenblaadjes saffraan ook wel het ‘rode goud’ wordt genoemd.