U bent hier

Valentijnsdag: wat weet je van rozen?

A rose is a rose is a rose. Het is een beroemd citaat uit een gedicht van Gertrude Stein (1913). Vrij vertaald: dingen zijn wat ze zijn. Maar de ene roos is de andere niet! Speciaal voor 14 februari, 14 feiten over rozen.

14 februari, 14 feiten over rozen

 1. Er bestaan ongeveer driehonderd rozensoorten die in het wild voorkomen, maar er zijn honderden gekweekte vormen.
 2. Rozen hebben allemaal een naam. De gekweekte soorten hebben mooie fantasienamen die soms verwijzen naar een geliefd persoon. Heb je Rosa ‘Yves Piaget’ of Rosa ‘Bonica’ in je tuin en wil je er over een paar jaar enkele bijkopen? De naam is voldoende om precies dezelfde roos te krijgen.
 3. Er zijn rozen te koop voor in de tuin (buitenrozen) en de rozen die je op 14 februari koopt voor uw geliefde (kasrozen). Kasrozen gedijen niet in de tuin, buitenrozen zijn vaak minder geschikt voor op een vaas.
 4. Rozen worden in eigenschappen onderverdeeld: wilde of botanische rozen, klimrozen, heesterrozen, grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en stamrozen.
 5. Er zijn rozen die misschien maar 10 cm per jaar groeien (miniatuur) en rozen die enorme klimmers zijn (ook wel Ramblers genoemd) die scheuten kunnen maken van wel 10 meter.
 6. Rozen kunnen gewoon ‘op hun eigen wortel’ staan of zijn door de mens veredeld. Dan hebben ze vaak een ‘wilde’ onderstam.
 7. Loopt de onderstam uit dan heeft deze vaak meer stekels en 7 bloemblaadjes. Wegknippen is dan het advies. De veredelde soort heeft vaak 5 bloemblaadjes.
 8. Wil je een mooie, oranje roos kweken? Dat kan zomaar 15 jaar duren. Bovendien is het veredelen van rozen beschermt met een patentrecht. Je roos vervolgens ook vermeerderen? Je betaalt een deel aan de oorspronkelijke kweker.
 9. De knoppen waar de roos op uitloopt noemen we ogen. Ze zitten aan verschillende kanten op de stengel. Snoei altijd zo dat het een ‘buitenoog’ is. Dan blijft de struik mooi open.
 10. Rozen bloeien meestal op het hout dat in datzelfde jaar groeit. Om voldoende bloemen te krijgen moeten we daarom snoeien.
 11. Sterke rozen zijn vaak wit-, roze-, of roodbloeiend. Moeilijker zijn de kleuren geel en oranje.
 12. Er zijn ook selecties rozen te koop die speciaal gekweekt worden vanwege hun geweldige geur. Dat kunnen dan bijvoorbeeld klimrozen, trosrozen of heesterrozen zijn.
 13. De geur van rozenblaadjes kan de mens niet namaken. Voor een mooie parfum zijn rozenblaadjes nodig. Voor 1 kilo rozenolie is 5 ton aan bloemen nodig. Wees maar zuinig op je Valentijns-parfum!
 14. Belangrijk is rozen goed te bemesten, omdat ze in het seizoen zoveel gesnoeid worden en veel groei van ze verwacht wordt.