U bent hier

Tips tegen de fruitmot

fruitmot

Rot fruit door fruitmotlarven? Wees er vroeg bij...

  1. Let op of je fruitmotten ziet. Met een feromoonval ontdek je fruitmotten al vroeg in het voorjaar.
  2. Bind vroeg in de zomer stroken met golfkarton om je fruitboom en haal het weg vóór de eerste rupsen uit hun cocon kruipen. Zo voorkom je een volgende generatie fruitmotten.
  3. Overwinterende rupsen bestrijd je goed met aaltjes. Dit zijn natuurlijke vijanden van fruitmotlarven.
  4. Lok vogels naar je tuin en zorg voor insecten. Ook mezen en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de fruitmot. 

Zo voorkom je schade van de fruitmot

Blog van Brenda, Ecoloog bij ECOstyle

Een opvallende verschijning is de fruitmot met zijn grauwe kleur niet. Het motje is net als de meeste andere motten vooral ’s nachts actief. Je ziet hem daarom gemakkelijk over het hoofd. Dit is een ander verhaal wanneer je appel- of perenbomen (of in een zeldzaam geval steenvrucht- of walnootbomen) in je tuin hebt staan. Dan merk je zijn aanwezigheid duidelijk. 

volwassen_fruitmot.jpg

Elk fruitmotvrouwtje legt zo'n 80 eitjes

De fruitmot overwintert als rups onder de schors van een fruitboom en verschijnt vaak pas weer in de maand mei. Zodra de fruitmotten uit hun cocon kruipen paren ze en leggen de vrouwtjes hun kleine doorzichtige eitjes op de bladeren en vruchten van de boom. Elk vrouwtje legt zo’n 80 eitjes! Uit deze eitjes kruipen al na één of twee weken de eerste fruitmotrupsen. 

Tunnelen en frass

Deze rupsen zijn niet groter dan een paar millimeter en hebben een lichtgekleurd lijfje met een donkere kop. Zodra de rups uit zijn ei kruipt, begint hij met vreten. In eerste instantie alleen aan de oppervlakte van het fruit, maar niet veel later begint hij zich een weg naar het klokhuis te tunnelen. Tijdens het tunnelen duwt de rups zijn uitwerpselen (ook wel frass genoemd) naar buiten waardoor deze zich beginnen op te hopen rondom de ingang van het boorgat. 

Dag fruit!

Gedurende de 3 à 4 weken die volgen doen de rupsen zich te goed aan het vruchtvlees en zaden van het fruit. Hierdoor verkleurt het fruit (noodrijp), kan het gaan rotten en valt het vaak vroegtijdig van de bomen. Zo kan de fruitmot in de maanden juni en juli behoorlijk wat schade veroorzaken!
Wanneer de rupsen halverwege de zomer volgroeid zijn, verlaten ze het fruit om te overwinteren. Dit doen ze in een cocon onder het schors van de boom of op een andere beschutte plek in de buurt van de fruitboom. In een warm jaar kunnen de rupsen nog hetzelfde jaar verpoppen waardoor er vanaf juli een tweede generatie fruitmotten kan ontstaan en er dus ook later in de zomer nog schade kan ontstaan.  

Hoe voorkom je schade van de fruitmot?

Omdat je de aanwezigheid van de fruitmot vaak pas laat opmerkt is het belangrijk vroegtijdig maatregelen te treffen. Met een feromoonval signaleer je de fruitmot al vroeg in het voorjaar. In het begin van de zomer golfkarton om je fruitboom binden, kan ook helpen. De rupsen beschouwen het karton als een uiterst geschikte plek om te overwinteren. Haal het karton weg vóórdat de fruitmot uit zijn cocon kruipt en voorkom zo dat een nieuwe generatie fruitmotten jouw fruitbomen teistert.

Natuurlijke vijanden van de fruitmot

Overwinterende rupsen bestrijd je ook goed met aaltjes. Je spuit een oplosssing van aaltjes op die plekken waar de rupsen graag overwinteren. Dit betekent dat je de stam en hoofdtakken van de fruitboom moet behandelen ,maar ook de bodem rondom de boom en bijvoorbeeld houten palen of opgestapeld hout in de buurt van de boom. Vergeet ook niet dat de fruitmot tal van andere natuurlijke vijanden heeft zoals mezen en sluipwespen, dus maak het ook deze dieren naar de zin in je tuin.