U bent hier

Spot je de langpootmug? Doe je gazon een plezier...

langpootmuggen

Vanuit mijn ooghoek zie ik iets donkers op het raam landen. Terwijl ik naar het raam loop om deze mysterieuze verschijning van dichterbij te bekijken, bespeur ik plots volop activiteit boven mijn gazon. Op mijn raam zit een langpootmug en zijn vrienden vieren feest in mijn tuin. Het is eind augustus en mijn gras lijkt dit jaar bijzonder geliefd bij langpootmuggen. Sommige tuinliefhebbers staan hier verder niet bij stil, maar ik denk aan de mogelijke problemen volgend voorjaar...  

Honderden eitjes

Langpootmuggen leven maar een paar dagen, maar in die dagen leggen ze met wat pech zo honderden eitjes in je gazon. Deze eitjes komen na een week of twee uit en vanaf dat moment ben je de trotse eigenaar van een heleboel jonge emelten. Emelten zijn grauwe, made-achtige larven zonder poten of een duidelijke voor- en achterkant. Jonge emelten richten maar weinig schade aan. Ze eten eerst alleen humusachtig materiaal en zodra de temperaturen dalen in het najaar zoeken ze hun toevlucht dieper in de bodem. 

langpootmug_cyclys1.jpg

Kale plekken in het voorjaar  

De meeste mensen hebben pas door dat er emelten in hun gazon zitten wanneer deze in de loop van het voorjaar en zomer kale plekken begint te vertonen. De emelten zijn dan uitgegroeid tot een grootte van enkele centimeters en komen ’s nachts naar boven om groene grassprieten de bodem in te trekken. Het resultaat: kale plekken in je gazon. De schade kan toenemen wanneer vogels of andere dieren de aanwezigheid van de emelten in de gaten krijgen. Tijdens het jagen op de emelten kunnen zij het gazon behoorlijk vernielen. 

Aaltjes, natuurlijke vijanden van de emelt

Gelukkig kunnen emelten op een natuurlijke, veilige en effectieve manier bestreden worden met aaltjes. Aaltjes zijn minuscule wormpjes die de emelten binnendringen en ze van binnenuit bestrijden. Dit doen ze bijzonder snel; binnen enkele dagen. Het is wel erg belangrijk dat je de aaltjes inzet wanneer de emelten nog klein zijn. De emelten die we in het voorjaar en in de zomer in het gazon vinden zijn te groot om effectief te bestrijden met aaltjes. Pas de aaltjes daarom toe in het najaar, nét nadat ze uit hun eitjes zijn gekropen. 

In het kort

Kortom: heb je ook emelten boven het gazon gespot of heb je afgelopen zomer ook last gehad van emelten? Bespaar jezelf en je gazon veel leed en zet dit najaar voor de zekerheid aaltjes in