U bent hier

Soms moet je je vijand te slim af zijn

Soms moet je je vijand te slim af zijn. Dit trucje hebben planten in de vingers. Ecoloog Brenda weet van een mooi voorbeeld. Wat doe je als je bestuiver je ook kaalvreet?

Rupsen kunnen wilde tabaksplanten in enkele dagen compleet kaalvreten en zijn daarmee een ongewilde gast. Paradoxaal genoeg, veranderen diezelfde rupsen uiteindelijk tot nachtvlinders, de belangrijkste bestuivers van de tabaksplant. Een happy ending zou je denken. Maar helaas. De nachtvlinders leggen ook weer hun eitjes op de tabaksplant waaruit weer nieuwe hongerige rupsen kruipen. Een waar dilemma voor de plant, maar de tabaksplant heeft gelukkig een slimme oplossing. 

Ik bloei wanneer ik daar zin in heb

Wanneer de wilde tabaksplant last heeft van té veel rupsen, verandert hij de vorm, geur en het bloeimoment van zijn bloemen. De bloemen worden hierdoor minder aantrekkelijk voor nachtvlinders en juist aantrekkelijker voor andere bestuivers zoals de kolibrie. Slim toch? 

Plantengedrag

Planten lijken hopeloos en passief, maar niks is minder waar. Planten hebben bijzonder originele manieren om te reageren op wat er in hun omgeving gebeurt. Dit ‘gedrag’ doet niet onder aan dat van dieren. Brenda, ecoloog bij ECOstyle vertelt u over plantengedrag.