U bent hier

Snoeien van rozen in het voorjaar

Rozen verdeel je onder naar hun groeieigenschappen. Zo zijn er wilde of botanische rozen, klimrozen, heesterrozen, grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en stamrozen. Zo aan het eind van de winter als het niet meer vriest en er geen vorst meer wordt verwacht is het de beste tijd om rozen te snoeien. Dat is meestal rond half maart. Een korte snoeihandleiding. 

Waarom rozen snoeien?

Rozen bloeien op de takken die dit jaar gaan groeien. We willen de struik dus graag verjongen en groei stimuleren om zoveel mogelijk bloei te krijgen. Denk ook aan een goede bemesting want voor al die groei is een goede gezondheid en veel energie nodig!

Hoe snoei je rozen?

De knoppen waar de groei uit zal plaatsvinden noemen we bij rozen ogen. Ze bevinden zicht over de hele lengte langs de stengel. Zo’n oog is een rood puntje en het streepje eronder is het litteken van het afgevallen blad van vorig jaar. Snoei altijd een halve tot een hele cm boven dat oog. Belangrijk is dat de gesnoeide rozenstruik open en luchtig blijft. Dus alle takken die kruisen of naar binnen groeien snoei je weg. En als je snoeit boven een naar buiten gericht oog dan groeit de nieuwe tak ook naar buiten.

Waar begin je met snoeien?

Tja…en waar begin je als je naar een rozenstruik kijkt? Knip eerst het dode of zwakke hout weg, dan alles wat kruist of naar binnen groeit, vervolgens zorg je dat je 3 tot 5 stevige takken overhoudt die vanaf de grond 15 cm lang zijn. Op die takken zitten dan nog een paar reserve-ogen. Komt er eventueel nog wat vorst of beschadigt er iets dan kunnen die ogen altijd nog uitlopen. Er zijn natuurlijk wat afwijkende snoeimethoden bij de verschillende rozen typen. Per soort lopen we ze even na.

Wilde of botanische rozen snoeien

Deze rozen groeien vrij in de natuur en zijn uitermate sterk. Ze vragen weinig onderhoud. Ze bloeien uitbundig (op het oude hout!) en lang, maar eenmalig. Ze hebben dus geen herbloei of tweede bloei. Hun snoeionderhoud beperkt zich tot uitsluitend verjonging. En dat hoeft niet elk jaar. In principe haal je met regelmaat de dikste (en dus oudste) takken helemaal weg. Dat is het meest natuurlijke. Dan valt het niet op dat je hebt gesnoeid en blijft de struik zich verjongen. Je kunt ook de hele struik om de vijf jaar afknippen op 30 cm.

Klimrozen snoeien

Klimrozen staan tegen een muur, hangen over een pergola of groeien door een boom. Met die weg omhoog moeten we ze wel wat helpen. Enerzijds door ze aan te binden en anderzijds door daar rekening mee te houden met snoeien. Er zijn klimrozen die in een bepaalde periode bloeien, er zijn doorbloeiers en er zijn zogenoemde ramblers (snelle groeiers met takken die wel 10 m lang kunnen worden).

Snoeien van klimrozen die in een bepaalde periode bloeien

De klimrozen die in een bepaalde periode bloeien moet je niet in het voorjaar snoeien, maar licht terugsnoeien na hun bloeiperiode.

Doorbloeiende rozen snoeien

De doorbloeiers snoei je in het voorjaar. 

Ramblers snoeien

De ramblers snoei je eenmalig na de bloei (fors) terug in model. Laat bij de doorbloeiers de hoofdtakken intact en snoei de zijtakken tot op twee ogen terug.

Heesterrozen snoeien

De naam zegt het al: behandelen als heesters. Dat betekent dat je de eerste jaren niet te veel snoeit en daarna met regelmaat de oudste takken in zijn geheel wegneemt. Haal niet meer dan een derde van de takken weg.

Grootbloemige rozen

Enorme kleurbrengers in de tuin. Grote gevulde bloemen die vaak alleen, soms met enkele op één steel staan, en dus ook geschikt zijn als snijroos. Vroeger werden alle takken tot op drie ogen van de grond gesnoeid. Maar het mag ook wat natuurlijker door alles met een derde terug te knippen. En let even op de buitenogen!

Trosrozen

In tegenstelling tot de grootbloemige rozen hebben trosrozen meerdere bloemen per steel. Er is geen type roos die zo lang bloeit en zoveel bloemen geeft, in zoveel kleuren. Ze kunnen afhankelijk van het gewenste beeld fors worden teruggesnoeid of net als bij de grootbloemige rozen met een derde. Probeer vijf tot zeven gezonde takken over te houden.

Miniatuurrozen

In alles kleiner, lager en subtieler, maar wat snoei betreft gelijk aan de grootbloemige of trosrozen. Hier is het aan te bevelen om ze na de vorstperiode helemaal terug te knippen tot op drie tot vijf ogen. Een paar extra reserve-ogen laten zitten kan bij deze kleintjes geen kwaad.

Stamrozen

Een stamroos is een trosroos die op een opgekweekte stam is geënt. Alles wat uit die onderstam groeit moet je wegknippen. Het snoeien van de roos is gelijk als bij trosrozen. Alleen een beetje hoger. Wel de stam goed steunen met een stok, want de overdaad aan bloemen kan veel gewicht geven.

Rozen snoeien in het kort

  • Kijk welke roos het is
  • Niet te voorzichtig
  • Dood hout er uit
  • Kruisende takken weg
  • Op een buitenoog snoeien en goed mesten!