U bent hier

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel komt vooral voor wanneer er sneeuw is gevallen op een onbevroren ondergrond, maar kan ook ontstaan tijdens koud en vochtig weer. Hoe herkent u de schimmel en wat doet u ertegen? 

Bij aantasting ontstaan eerst kleine, gele of bruine plekjes met een donkere rand in het gazon. De plekjes zien er vochtig uit en de grasbladen plakken aan elkaar. De plekjes kunnen uiteindelijk uitgroeien tot vlekken met een grootte van wel 25 cm. In sommige gevallen kan er wit of lichtroze schimmelpluis in de plekken zichtbaar worden. 

Wat veroorzaakt sneeuwschimmel?

De veroorzaker van sneeuwschimmel is in vrijwel elk gazon aanwezig, maar zorgt alleen voor problemen wanneer de omstandigheden precies juist zijn. Vaak heeft dit te maken met gebrekkig gazononderhoud. 

Wat doet u tegen sneeuwschimmel?

Treft u sneeuwschimmel aan in uw gazon dan harkt u het er vaak zonder al te veel moeite uit. Vergeet niet het aangetaste gras weg te gooien zodat de sporen van de schimmel zich niet kunnen verspreiden.

Goed gazononderhoud

Minstens net zo belangrijk is om extra aandacht te besteden aan gazononderhoud. Belucht en verticuteer bijvoorbeeld de bodem, zo vermindert u de vorming van vilt. De sneeuwschimmel is dol is op vilt, dus voorkomen van vilt-vorming is erg belangrijk voor de gezondheid van uw gazon. 

Organisch bemesten

Het is ook belangrijk dat het gras in uw gazon goed groeit zodat het beter bestand is tegen ziekteverwekkers. Dit doet u door organisch te bemesten en te zorgen voor een optimale zuurgraad door te bekalken. Met name kalium en calcium maken uw gazon minder vatbaar voor sneeuwschimmel. 

Regelmatig blijven maaien

Tenslotte is het belangrijk uw gazon regelmatig te blijven maaien totdat deze in het najaar in rust gaat. Zo voorkomt u dat het gras te lang de winter ingaat. In te lang gras ontstaan broeiplekken waarin sneeuwschimmel goed gedijt.  

Online Gazoncursus 2018

Is het gras groener bij de buren? Ontvang vanaf komend voorjaar driewekelijks een e-mail over je gazon. U ontdekt in ongeveer acht nieuwsbrieven wanneer, hoe en waarom u bepaalde stappen neemt. Op een groen en gezond gazon! Meld u aan voor de online Gazoncursus 2018 van ECOstyle.