U bent hier

Ruim eens wat minder op

Kringloop in de tuin

Ik heb een vraag voor je: waarom is het nodig de planten in onze tuin te bemesten? Om er voor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien natuurlijk!  Maar waarom hoeven planten en bomen die in de natuur groeien dan niet bemest te worden? Hebben zij deze voedingsstoffen niet nodig? 

Organische kringloop

Planten en bomen die in de natuur groeien hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als de planten in je tuin of moestuin. Ze krijgen deze voedingsstoffen alleen op een andere manier, namelijk via een prachtig natuurlijk recyclingsysteem dat we de organische kringloop noemen.  

Kleine helpers

Bladeren en takken die van de boom vallen worden door insecten en tal van micro-organismen die in de bodem onder de boom leven omgezet tot voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kan die diezelfde boom op een later moment weer opnemen. Zo gaat er vrijwel geen waardevolle voeding verloren en kan de boom zich met hulp van zijn kleine en nog kleinere helpers prima in stand houden.

Natuurlijk antwoord

De organische kringloop speelt zich ook af in je tuin, maar vooral planten die uitbundig bloeien, veel vruchten produceren of die regelmatig gesnoeid worden, kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Zeker wanneer het snoeiafval ook nog eens wordt afgevoerd. Hier zijn organische meststoffen mét toegevoegde bacteriën, schimmels en protozoa het natuurlijke antwoord. 

Constante aanvoer

Het kost bacteriën en schimmels soms wel meer dan een jaar om een blad volledig af te breken. Takken kosten nog veel meer tijd. Dit komt omdat er in het bladeren en takken veel verschillende moleculen zitten.  Simpele suikers worden snel afgebroken en komen dus snel weer beschikbaar voor planten. Complexe verbindingen zoals houtstof kosten veel meer tijd en energie en komen dus pas later beschikbaar. De plant heeft op deze manier over een lange periode een constante aanvoer van voedingsstoffen. 

Tot vier maanden voeding

Ditzelfde geldt ook voor organische meststoffen. Gelukkig hoef je geen jaar te wachten voordat zij hun voeding helemaal hebben afgegeven, dit gebeurt in een periode van ongeveer 4 maanden. 

Minder afhankelijke tuin

Dit is dan ook precies de reden dat wij adviseren om niet alleen in het voorjaar, maar ook in de loop van de zomer organisch te bemesten. Zo zorg je dat je gazon en de planten in je siertuin of moestuin voldoende voedingsstoffen tot hun beschikking hebben om goed en gezond te groeien en bloeien. Het laten liggen van afgevallen bladeren of het aanbrengen van compost is een prachtige ondersteuning van organische meststoffen en maakt planten minder afhankelijk van onze groene vingers. 

organische_kringloop.jpg