U bent hier

Koester de paddenstoel

Wat zijn paddenstoelen precies? Wat doen ze voor de ecologische kringloop en wat betekenen ze voor je tuin?

Als de bloem van een plant

Een paddenstoel is het voortplantingsorgaan van een schimmel. Je kunt het een beetje vergelijken met de bloem van een plant. Onder de hoed van de paddenstoel worden miljoenen sporen geproduceerd die via de wind en het water worden verspreid. De sporen zorgen er net als zaden bij een plant voor dat er een nieuwe schimmel kan ontstaan. 

Fijn netwerk

De paddenstoel is het enige onderdeel van de schimmel dat je met het blote oog kunt zien. In de bodem of onder het rottende hout waar de paddenstoel op groeit, vind je de daadwerkelijke schimmel. Feitelijk  bestaat de schimmel uit microscopische kleine schimmeldraden die zich als een fijn netwerk door de bodem of het hout verspreiden. 

Eekhoorntjesbrood, de cantharel en de vliegenzwam

Het netwerk van schimmeldraden verzamelt alle voedingstoffen die de schimmel en zijn paddenstoel nodig hebben om te groeien. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo zijn er de mycorrhiza schimmels die een deel van hun voedingsstoffen via een samenwerking met planten weten te bemachtigen. Eekhoorntjesbrood, de cantharel en de vliegenzwam zijn voorbeelden van mycorrhiza schimmels. Daarnaast zijn er ook strooiselafbrekers en houtafbrekers die hun voedingstoffen uit levend of dood plantaardig materiaal halen.

Humus

Strooiselafbrekers voeren een hele belangrijke taak uit. Ze zorgen er namelijk voor dat afgevallen bladeren en takken worden afgebroken en omgezet tot humus. Zonder deze schimmels zouden we bedolven worden onder een meters dikke laag van bladeren! Tijdens het afbreken van deze materialen komen voedingsstoffen vrij die planten en andere organismen weer kunnen opnemen. Zo voeden deze schimmels feitelijk de planten om hun heen. 

Houtafbrekers

Wanneer je een paddenstoel ziet groeien op een omgevallen boom dan is dit waarschijnlijk een houtafbreker. Deze schimmels zijn gespecialiseerd in het afbreken van lastig-afbreekbare stoffen in het hout (deze stoffen vind je overigens ook in bijvoorbeeld gras). De meeste houtafbrekers groeien alleen op dood hout maar er zijn ook houtafbrekers die als parasiet op levende planten groeien.

Paddenstoel in je gazon

Hoe zit het dan met de paddenstoelen die je wel eens in het gazon ziet verschijnen? Staat er een eik, beuk of andere boom in de buurt van je gazon, dan is het goed mogelijk dat de paddenstoelen afkomstig zijn van de mycorrhiza schimmels van deze bomen. Een goed teken!  De meeste paddenstoelen die in het gazon ontstaan zijn overigens afkomstig van strooiselafbrekers. Deze schimmels zorgen ervoor dat vilt en maaiselresten worden afgebroken en dat je gazon een beetje extra stikstof tot zijn beschikking krijgt. Bijzonder nuttig dus! 

Paddenstoelen verwijderen? Beter van niet!

Wil je een mooi, strak gazon zonder paddenstoelen?  Zorg dan voor een bodem met een goede structuur waarin water niet blijft staan en vilt niet kan ontstaan. Ook wil een extra bemestingsgift de paddenstoelen nog wel eens onderdrukken. Het verwijderen van de paddenstoelen heeft overigens geen nut omdat de schimmel onder de grond aanwezig blijft. Onthoud ook dat schimmels een aantal erg belangrijke taken uitvoeren en dat je van hun afwezigheid misschien wel meer last hebt dan van hun aanwezigheid.