U bent hier

Hoe snoei je een clematis?

Clematis is een bekende en geliefde klimplant. Er zijn maar liefst zo’n 300 soorten. En ze zijn allemaal rankend, ze moeten dus wat geholpen worden in hun weg omhoog. Op welke manier moet je snoeien? Dat bepaalt de bloeitijd.

  • Bloeitijd maart-juni

Deze clematissen hoef je niet jaarlijks te snoeien, maar wil je ze wat begeleiden, doe dat dan na de bloei. Ze bloeien namelijk op het ‘oude’ hout. Een paar bekende soorten uit deze groep: Clematis montana (bergbosrank)  en Clematis alpina.

  • Bloeitijd mei-juni

Deze clematissen bloeien op ‘oud’ en ‘nieuw’ hout. Schipperen dus. Een beetje in fatsoen snoeien tot een paar gezonde knoppen in het voorjaar. Na de bloei kan ook, dat geeft nog wat nabloei. Voorbeelden uit deze groep: Clematis ‘Nelly Moser’ en Clematis ‘The President’.

  • Bloeitijd juni-september

De laatbloeiers kun je nu na de vorst prima en fors snoeien, want ze bloeien op ‘nieuw’ hout. Dat mag zelfs wel op 40-50 cm van de grond zijn. Vertegenwoordigers zijn: Clematis ‘Jackmanii’ en Clematis ‘Rouge Cardinal’.

Waar plant je een clematis?

Clematissen zijn van nature bosplanten en ze staan graag met hun voeten in de schaduw, op een vochtige goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de clematis zon krijgt, maar niet op de wortels. Plant ze daarom met de wortels uit de zon of zorg dat er een andere plant boven staat. Ooit heeft iemand geroepen dat je een dakpan bij de voet moest zetten, maar dit is onzin: laat de dakpan maar lekker op het dak. Clematissen zijn er kleinbloemig, met klokjes en grootbloemig. 

Clematis jouiniana ‘Mrs. Robert Brydon’

Een Clematis die eigenlijk de bijzondere overgang vormt tussen een gewone vaste plant en een klimplant is Clematis jouiniana ‘Mrs. Robert Brydon’ (al gevonden in1935!). Een hele mooie en zeer sterke soort. Hij bloeit lichtblauw van juli tot oktober. Je kunt hem op de grond door de border laten groeien of opbinden. In het voorjaar snoei je op 30-40 cm helemaal terug.