U bent hier

Genoeg te beleven in de najaarstuin

Ik vind de herfst een heerlijk jaargetijde; de natuur komt tot rust, met hier en daar nog een opvallende najaarsbloeier. Tijd voor de laatste tuinactiviteiten.

Vochtige aarde en paddenstoelen

De bladeren beginnen te verkleuren en de dagen worden korter. Ook de geuren in het bos en in de tuin zijn anders; het ruikt naar vochtige aarde en paddenstoelen. Ik vind de herfst een heerlijk jaargetijde; de natuur komt tot rust, met hier en daar nog een opvallende najaarsbloeier. En de Acers verkleuren prachtig! Na veel gedane arbeid is het nu tijd voor de laatste tuinactiviteiten. Het is nog niet zo koud dat het onkruid stopt met groeien, ook het gras is nog niet in winterrust. Rond de 10 C° is ongeveer het omslagpunt, dan neemt de groei beduidend af. 

Schimmel in het gras

Maar dat is voor later, nu nog even lekker de tuin in! Aan de buitenrand van het gazon zitten in het gras wat kleine, roodbruine vlekken. Volgens mij is het rooddraadschimmel. Daar moet wat aan gedaan worden. De plekken eerst goed verticuteren met de hark, even flink openkrabben en lucht in de bovenste laag brengen. Daarna prik ik nog even goed met een vork in de aangetaste, nu kale plekken. Ik heb nog wat Graszaad-Extra staan en zaai de plekken door. De grond is nog lekker warm, het graszaad ontkiemt nog wel en zo krijgt onkruid tenminste geen kans. Ik heb eind augustus nog Gazon-AZ gestrooid, het gras heeft dus nog genoeg voeding. Maar ik strooi wel even wat Bloedmeel (is een stikstofbemesting) op en rond de plekken waar eerst de schimmel zat. Rooddraadschimmel kan niet goed tegen stikstof, het gras juist wel. Dat groeit nu waar ik Bloedmeel strooi nog even lekker door. Zo heb ik voor de winter nog weer een mooi gazonnetje. Waar schimmel in het gras komt is vaak de structuur niet optimaal. Later in het jaar, als het gras niet meer groeit, zal ik het gazon afstrooien met een bodemverbeteraar. Maar dat is nu nog wat te vroeg, want er moet nog gemaaid worden. En er gaan nog heel wat blaadjes vallen …

rooddraadschimmel.jpg
Rooddraadschimmel

Egels

Weet je wat zo leuk is? In onze tuin wonen egels. Niet eentje, maar een hele familie. Soms zie ik ze, soms hoor ik ze; ze maken best veel lawaai. Ze rommelen en knorren en voordat ze zulke korte pootjes hebben, kunnen ze flink hard rennen! Op een paar plekken in onze tuin hebben we ‘rommelhoekjes’; daar voelen de egels zich thuis. Ze kunnen er wegkruipen, slapen en zelfs overwinteren. Niet alleen egels genieten van hoekjes met organisch afval. Ook allerlei nuttige insecten kunnen er schuilen en de winter doorbrengen. Ruim dus niet alles heel netjes op, maar maak op een paar plekken in de tuin bewust een plekje voor onze nuttige (en leuke!) tuingenoten.

Kalk strooien

O ja. Dit zal ik niet vergeten om nog even te vertellen. Ik strooi nu ook nog even wat AZ-Kalk over het gazon, ongeveer een kilo op 10 m2. Afgelopen voorjaar heb ik dit ook gedaan, maar onze grond is vrij zuur. Als ik nu nog kalk strooi wordt de kans op mosgroei in de winter veel kleiner. En dat is mooi meegenomen, want dat scheelt volgend voorjaar veel werk.