U bent hier

Eerste hulp voor je gazon

Gazon gebreken

Het werd tijd. Ons gazon zag er slecht uit. Schaduw, grote bomen, een niet egale ondergrond en achterstallig onderhoud hadden onze grasmat de nek om gedaan. 

Alleen aarde was nog over

We pakten de koe bij de hoorns, in juni freesden we de boel overhoop. Twee keer zelfs. Het werd prachtig vlak. En bruin. Alleen aarde was nog over. 

Zure bodem

We strooiden AZ-Kalk voor een goede zuurgraad, omdat in een zure bodem gras geen voeding opneemt. De basis was nu goed! Maar we wilden natuurlijk een mooi groen gazon. We zaaiden in met Graszaad-Extra, want dat beloofde een snel effect. 

Groene gloed

Omdat het mooi, warm weer was, sproeiden we flink. Het graszaad bleef zo goed vochtig. En wat denk je? De week er op, op vrijdag, lag er al een prachtige groene gloed. Graszaad, water en warm weer, bleek een optimale combi! 

Wil jij dat ook?

We zijn nu 4 weken verder en we genieten van een prachtige, groene grasmat. Wil jij dat ook? 

Tips

Uit de vragen die we veel krijgen van tuinbezitters, blijkt dat het gazon een hoofdbreker kan zijn. Gras is vaak een in het oog springend deel van je tuin en dat moet er goed uitzien. Fijn om naar te kijken, op te spelen of gewoon je stoeltje op te zetten en heerlijk van te genieten. Maar soms werkt het gazon niet mee. Daarom twee veelvoorkomende gazonproblemen en hun oplossingen.

Help, het graszaad ontkiemt niet!

In bijna alle gevallen is een gebrek aan vocht de oorzaak. Na het strooien van graszaad sproeien de meeste tuinliefhebbers nog wel een keertje, daarna wordt het vaak vergeten of wordt gedacht dat het graszaad zich verder wel redt en zal ontkiemen. Helaas. Als het graszaad is ingedroogd, zit ontkiemen er niet meer in! 

Hou vol

Zorg er dus altijd voor dat  je bij het hier en daar  bijzaaien of het nieuw aanleggen van een gazon het graszaad vochtig blijft. De eerste dagen (als het niet regent) dagelijks besproeien, daarna zo vaak als nodig. Hou dit in elk geval twee weken vol.

Klaver in je gazon

Veel gazons hebben er wel eens last van: klaver! Klaver groeit goed op een stikstofarme ondergrond. Het bindt zelf stikstof uit de lucht en slaat dit op in de bolletjes. Klaver is niet afhankelijk van meststoffen, hij redt zich wel! Strooi  je bloedmeel (= stikstofbemesting) dan maak je  de omgeving voor klaver heel onplezierig. 

Geduld

Klaver kan stikstof slecht hebben. Met bloedmeel kwijnt klaver langzamerhand weg terwijl het gras goed doorgroeit. Het gras neemt de plaats van de klaver in. Dat heeft wel even tijd nodig, maar je zult zien dat de klaver verdwijnt.