U bent hier

Een leger nuttige bacteriën voor je plant

bacteriën voor je plant

Onderzoekers schatten dat de eerste planten op aarde zo’n 500 miljoen jaar geleden ontstonden. Enkele miljarden jaren daarvoor verschenen de eerste bacteriën al. Planten kennen dus helemaal geen wereld zonder bacteriën! 

Intieme relaties in de, let op moeilijk woord, rhizosfeer

We weten tegenwoordig dat bacteriën enorm belangrijk zijn voor planten. In de rhizosfeer, dit is de zone direct rondom de wortels van planten, hebben planten en bacteriën intieme relaties. In ruil voor suikers en andere voedingsstoffen, werken bacteriën keihard om de plant sterk en gezond te houden. Puur eigenbelang: een gezonde plant produceert meer suikers (lees voeding). Een, wat je noemt, win-win-situatie. 

Minuscule natuurlijke fabriekjes

Bacillus bacteriën geven de planten in je tuin een natuurlijke boost en helpen ze stressvolle periodes te doorstaan. Wat zijn Bacillus bacteriën precies? Bacillus bacteriën zijn feitelijk minuscule natuurlijke fabriekjes. Zo kan een enkele Bacillus bacterie wel honderden, misschien zelfs wel duizenden verschillende stofjes produceren. Een van de stofjes die ze produceren is het planthormoon auxine (ook wel bekend als stekpoeder). Dit auxine stimuleert onder meer de wortelgroei van planten. Onze biostimulant Micro-Actief zit vol met nuttige Bacillus bacteriën.

Droogte? Micro-Actief helpt!

Een plant met een sterk en goed vertakt wortelstelsel staat sterker in de grond en kan uit een groter gebied water en voeding opnemen. Planten met een sterk wortelstelsel slaan zich dan ook beter door perioden van bijvoorbeeld droogte heen.  

Immuunsysteem op scherp

De Bacillus bacteriën produceren ook stofjes waarmee ze het immuunsysteem van de plant op scherp zetten. Hierdoor reageert een plant sneller wanneer hij wordt aangevallen door een vervelende bacterie of schimmel. Schade blijft zo vaak beperkt. Wel zo fijn in je moestuin!

Maar er is meer: organische zuren voor gratis extra voeding

De goede bacteriën stoten ook nog speciale organische zuren uit. Deze zuren breken moeilijk afbreekbare verbindingen in de bodem af waardoor de plant toegang krijgt tot gratis extra voeding. 

Natuurlijke boost voor je tuin

Kortom, wil je de planten in jouw moestuin of siertuin een natuurlijke boost geven? Of wil je de planten in je tuin weerbaarder maken tegen stress of ziekteverwekkers? Je gazon, terrasplanten en hagen boosten? Dan is Micro-Actief van ECOstyle dé natuurlijke oplossing die je zoekt. 

Links: andijve met Micro-Actief. Rechts: andijvie zonder Micro-Actief