U bent hier

Bloeiend geel in februari: Forsythia, toverhazelaar en schijnhazelaar

Een opvallende en veel voorkomende bloemkleur in het komende voorjaar is geel. Een paar vroege bloeiers (goed voor de biodiversiteit in je tuin) in 3 tinten geel.

Vroege bloeiers in drie tinten geel

Fel geel: Forsythia (Chinees klokje)

Een bekende en uitbundige struik in de tuin die bloeit van februari tot april is de Forsythia. De Nederlandse naam van Forsythia is Chinees klokje, maar die naam wordt nauwelijks gebruikt. Met ruim twee meter en een overladen hoeveelheid felgele bloemen is hij niet over het hoofd te zien in de voorjaarstuin. 

Subtiel geel: toverhazelaar (Hamamelis)

Subtieler geel komt van de toverhazelaar (Hamamelis). Daar waar je bij de Forsythia een derde van de struik (de uitgebloeide takken) helemaal moet terugsnoeien om bloei te houden, laat je de snoeischaar bij de toverhazelaar eigenlijk het beste in de schuur. De toverhazelaar groeit heel langzaam en reageert nauwelijks op snoeien. Alles wat u afknipt en eventueel in een vaas binnen zet bent u kwijt. Toverhazelaars zijn er in allerlei nuances geel en hebben verschillende bloeitijden. De draderige bloemen zitten in clusters heel dicht op de takken en sieren de struik wel een maand lang. En niet alleen van lichtgeel tot zwavelgeel , er zijn ook varianten in rood tot roodbruin.

Nog subtieler geel: schijnhazelaar

Een stapje verder in het subtiele geel gaat de schijnhazelaar. Het is net als de toverhazelaar een heester die bloeit voordat er bladeren komen. Zoals zo vaak met Nederlandse namen is het helemaal geen familie van de hazelaar, maar bijzonder genoeg wel van de genoemde Hamamelis. In maart en april heeft de schijnhazelaar een zee van lichtgele bloemen. Ze hangen in een regelmatig patroon in aren aan de takken. De soort Corylopsis pauciflora wordt 75 tot 100 cm hoog is het gemakkelijkst in je tuin. De grotere broer Corylopsis spicata gaat tot 120-150 cm en is vanwege de hoogte minder gemakkelijk toe te passen, maar heeft wel erg lekker geurende bloemen.

Vroegbloeiers belangrijk voor biodiversiteit

Al deze vroegbloeiende heesters en ook als voorbeeld een klimplant als de nu al bloeiende winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) zijn belangrijk voor de biodiversiteit in je tuin.