U bent hier

Bladverliezende heesters en bomen met kleurige en bijzondere takken

Planten hoeven niet altijd mooie bloemen te hebben om op te vallen. Er zijn soorten die doen het met hun kale takken. Het geslacht Cornus (kornoelje) kan er wat van. Het zijn een vijftigtal bladverliezende heesters of bomen. We tippen graag een paar. 
8 Kornoeljes die kaal ook prachtig zijn.

8 Kornoeljes die kaal ook prachtig zijn

 

  1. Het meest bekend met zeer opvallende rode takken is wel Cornus alba ‘Sibirica’. Tot zo’n 3 meter hoog.
  2. Cornus alba ‘Gouchaultii’ met purperrode twijgen. Tot zo’n 3 meter hoog. 
  3. Cornus alba ‘Kesselringii’ met zeer donkerpaarse takken. Tot zo’n 3 meter hoog.
  4. Cornus alba 'Flaviramea’ met groengele twijgen. Tot zo’n 3 meter hoog.
  5. Cornus stolonifera ‘Kelseyi’ is een lagere soort Kornoelje. Hij geeft een mooi winterbeeld, maar is wat bladeren en bloei betreft onopvallend en groen. Rond de 70 cm hoog.
  6. Cornus controversa 'Variegata' met een zilverwit gerand blad. Rond 7 meter hoog.
  7. Cornus mas (Gele Kornoelje) bloeit in februari/maart op het kale hout. Het is een kleine boom of hoge struik tot zes meter die geschikt is voor windsingels of achtergrondbeplanting. Tot 6 meter hoog.
  8. Cornus kousa, een kornoelje voor in de spotlight. Tot 6 meter hoog.

 

De Japanse kornoelje (Cornus kousa)

De Cornus kousa behoort tot de meest bijzondere kornoeljes en is zeker niet bedoeld voor de achterhoede. Ze groeiden van oorsprong in rivierbeddingen in China. Het is een breed opgaande struik tot zes meter met horizontaal staande takken waarop in de voorzomer opvallende openstaande witte bloemen komen met een bolvormige kern. Daaruit ontstaan in het najaar, als de groeiomstandigheden goed zijn, felrode framboosachtige vruchten. 

Waardplant voor vlinders en een voedselboom voor vogels

En als dat nog niet voldoende is trakteert de plant op een geel, oranje, rode herfstkleur. Een waardplant voor vlinders en een voedselboom voor vogels!