U bent hier

Beginnen met moestuinieren: 5 tips

'Het liefst zit ik met mijn neus bovenop de grond. Het eerste groene sprietje wil ik niet missen. Dat groene sprietje is natuurlijk pas het begin, daarna begint het echte werk.' Hanna moestuiniert al wat langer. Het opstarten vindt ze jaarlijks een van de lastigste onderdelen. Ze deelt haar 5 tips.

Tip 1: Maak keuzes

De keuzestress begint bij mij vaak al als ik zaden koop. Of het nou online, in de winkel of via de ouderwetse zadengids is. Er is zo veel keus. Van kerstomaat tot stokboon, ik wil het allemaal. De ruimte in onze kas en moestuin is alleen beperkt en dus moet ik kiezen. Met een klein moestuinplan, zet ik mijn eerste keuzes op papier. Heb ik dat af, dan komt de tweede moeilijke keus. Hoeveel zaad moet ik voorzaaien? Uit ervaring weet ik in elk geval het antwoord: beter te weinig dan te veel. Een volledig zakje tomatenzaad is namelijk genoeg voor een kas vol tomatenplanten. 

'Beter te weinig dan te veel'

Tip 2: Binnen beginnen is tijd winnen

Voorzaaien geeft je een voorsprong, maar is soms ook gewoon nodig. Met ons koude klimaat krijgen sommige zaden buiten niet de juiste temperatuur mee om te gaan kiemen. Laat je komkommer, tomaat, pompoen en courgette daarom binnen beginnen en plant ze vanaf half mei buiten in de volle grond. Bij mij thuis staat de vensterbank vol. We genieten volop van de vorderingen van onze zaailingen.

Tip 3: Goedkoop is toch écht duurkoop

Dit jaar koos ik uit gemak voor een goedkope potgrond. Resultaat? Een keuken vol met kleine vliegjes die uit de potgrond kropen. Kies een kwaliteitspotgrond die geschikt is voor zaaien en planten. Kies vooral ook een potgrond die geschikt is voor moestuingewassen. Geen idee wat je moet kiezen? Vraag hulp bij het tuincentrum of lees het potgrondblog van Brenda, ecoloog bij ECOstyle. ECOstyle heeft in elk geval goede potgrond

'Kies een kwaliteitspotgrond'

zaailing-bodytekst.jpg

Tip 4: Houd rekening met tijd

Je kunt denken dat je alle tijd van de wereld hebt, vaak valt het uiteindelijk tegen. Hou in je plannen rekening met hoeveel tijd je hebt voor het moestuinieren. Hou ook rekening met vakanties. Gaan we weg tijdens oogsttijd, dan regelen we bijvoorbeeld altijd een huisoppas. Bedenk dat het ook gewoon een optie is de tuin lekker te laten gaan in je vakantie. 

Tip 5: Vergeet niet te genieten

Je begint niet zo maar aan een moestuin. Het is keihard werken, neem ook tijd om te genieten. Niet alleen van je verse oogst, maar ook van het hele groeiproces. De eerste rode tomaat of die zoete aardbei. Sta of zit er even bij stil en geniet!

'Sta of zit er even bij stil'