U bent hier

Proeftuin

Berichten uit ons lab en KennisHuis en van onze bevriende experts over ecologisch tuinieren

Muizen en ratten zoeken vaak een veilig onderdak, waardoor je in je huis ongewenst bezoek kunt krijgen krijgen van muizen en ratten. Dankzij ultrasoon geluid kunnen muizen en ratten makkelijk verjaagd worden. Benieuwd hoe je je huis kunt beschermen tegen muizen en ratten? Met Ultrasonic Pest Control van ECOstyle.

'Het liefst zit ik met mijn neus bovenop de grond. Het eerste groene sprietje wil ik niet missen. Dat groene sprietje is natuurlijk pas het begin, daarna begint het echte werk.' Hanna moestuiniert al wat langer. Het opstarten vindt ze jaarlijks een van de lastigste onderdelen. Ze deelt haar 5 tips.

Soms moet je je vijand te slim af zijn. Dit trucje hebben planten in de vingers. Ecoloog Brenda weet van een mooi voorbeeld. Wat doe je als je bestuiver je ook kaalvreet?

Net als sneeuwklokjes kondigen de krokussen het voorjaar aan! De krokus (Crocus) komt uit de bergen rond de Middelandse Zee, maar ze horen inmiddels net zo bij het culturele erfgoed van The Netherlands als stroopwafels. Er bestaan zo’n 90 soorten, een derde daarvan bloeit in de herfst! Frans Looijestijn weet er meer van en kent de link met saffraan.

Rozen verdeel je onder naar hun groeieigenschappen. Zo zijn er wilde of botanische rozen, klimrozen, heesterrozen, grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en stamrozen. Zo aan het eind van de winter als het niet meer vriest en er geen vorst meer wordt verwacht is het de beste tijd om rozen te snoeien. Dat is meestal rond half maart. Een korte snoeihandleiding. 

Clematis is een bekende en geliefde klimplant. Er zijn maar liefst zo’n 300 soorten. En ze zijn allemaal rankend, ze moeten dus wat geholpen worden in hun weg omhoog. Op welke manier moet je snoeien? Dat bepaalt de bloeitijd.

Planten hoeven niet altijd mooie bloemen te hebben om op te vallen. Er zijn soorten die doen het met hun kale takken. Het geslacht Cornus (kornoelje) kan er wat van. Het zijn een vijftigtal bladverliezende heesters of bomen. We tippen graag een paar. 
8 Kornoeljes die kaal ook prachtig zijn.

Een opvallende en veel voorkomende bloemkleur in het komende voorjaar is geel. Een paar vroege bloeiers (goed voor de biodiversiteit in je tuin) in 3 tinten geel.

Wie kent het niet? Je staat in het tuincentrum en wordt overweldigd door het enorme assortiment aan potgronden. Uiteindelijk kies je maar een willekeurige potgrond, want potgrond is potgrond toch? Ik begrijp dit goed, want het is ook best verwarrend. Toch zijn niet alle potgronden hetzelfde. Ik licht de verschillen toe. Hopelijk maakt dit je keuze bij een volgend bezoekje aan het tuincentrum gemakkelijker. 

Januari ligt achter ons en als tuinliefhebber ben ik daar blij om. De dagen worden weer langer en hier en daar piept al een bolletje boven de grond. De temperatuur is de afgelopen weken vreemd omhoog en omlaag geschoten, voor de natuur best lastig. Aan de andere kant, ik verbaas me ook altijd weer over de flexibiliteit van alles wat groeit en bloeit.  

Pagina's