U bent hier

Onkruid

Onkruid verwijderen tussen tegels en in de tuin

Snel van je onkruid af?

De ene plant zien we graag, de ander ervaren we als ‘onkruid’. Onkruid tussen tegels en in borders kan erg vervelend zijn. Onkruid bestrijden kan op verschillende manieren; onkruid verwijderen tussen planten is redelijk eenvoudig, maar soms biedt een onkruidbestrijdingsmiddel uitkomst.

Ultima tegen onkruid en mos
Zeg maar dag onkruid!

Direct aan de slag! Dat kan met de gebruiksklare variant van Ultima tegen onkruid & mos.

Ultima tegen zevenblad
Zevenblad bestrijden

Zevenblad, één van de meest vervelende onkruiden die we allemaal kennen. Met Ultima wordt het onkruid van blad tot wortel bestreden.

Onkruid tussen tegels?

Onkruid weghalen is nou niet echt onze favoriete klusje in de tuin. Toch hoort onkruid verwijderen tussen tegels vaak tot één van de vaste tuinklussen. Omdat je dit klusje graag zo snel achter de rug wil hebben geven wij graag een aantal tips voor het bestrijden van onkruid.

Onkruid soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten onkruid in de tuin, met elk hun eigen kenmerken. Veel van deze soorten zijn erg hardnekkig, andere soorten hebben een mooie bloeiwijze en worden niet door iedereen als onkruid gezien. Ga verder met herkennen van jouw onkruid door te klikken op één van de buttons.

Tips tegen onkruid

Hoe voorkom of verwijder je onkruid?

 1. Kijk naar het soort onkruid. Eenjarigen zijn vaak makkelijk te bestrijden. Vaak is wieden al voldoende. Meerjarige onkruiden zijn hardnekkiger. Hierbij is echt goed verwijderen of goed behandelen noodzakelijk.
 2. Gebruik in de tuin een bodembedekker. Hierdoor krijgen onkruiden minder kans om op te komen. Bodembedekkers kunnen zowel levende planten zijn als bijvoorbeeld houtsnippers.
 3. Is bestrijding noodzakelijk, kies dan altijd voor een middel op basis van vetzuren. Dit belast het milieu het minst.
 4. Zout en azijn helpen ook tegen onkruid. Houd er echter wel rekening mee dat dit zeer slecht is voor jouw planten en het bodemleven. Zij kunnen hier slecht tegen.

Bekende tips tegen onkruid & de voordelen en nadelen

 1. 'Gebruik pure azijn om onkruid te bestrijden'
  Azijn wordt de laatste tijd vaak genoemd als goed alternatief voor onkruid bestrijding. Azijn heeft echter grote nadelen. Vaak wordt er geadviseerd om beschermende kleding te dragen, niet in te ademen en contact met huid en ogen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk voorzichtig te zijn rondom kinderen en huisdieren. Azijn is schadelijk voor nuttige insecten, zoals de bij. Als laatste is azijn ook erg slecht voor de omliggende planten en hagen, die jij wel graag mooi groen en bloeiend wilt houden.
 2. 'Heet water doodt het onkruid snel. Giet dit over het onkruid voor bestrijden'.
  Heet water werkt snel tegen onkruid. De bladeren kunnen hier niet tegen en sterven af. Al snel ziet het terras er weer netjes uit. Wel is het nadeel dat het wortelstelsel niet bestreden wordt. Ondergronds blijft het onkruid een sterk wortelstelsel hebben en binnen een aantal dagen groeit hier weer nieuw onkruid uit.
 3. 'Verwijder het onkruid gewoon met de hand. En gebruik voor de oprit een krabbertje. Zelf ga ik altijd op een laag krukje zitten, dan kan ik er zo bij'.
  Dit is inderdaad een prima manier om onkruid te verwijderen. Ook zorgt het gelijk voor lichaamsbeweging. Op een mooie zomerse dag is het heerlijk om buiten bezig te zijn. Een meer natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan bestaat niet. Wel is het nadeel dat het erg arbeidsintensief is. Tip: probeer de wortel zo goed mogelijk mee te pakken, zodat er geen hergroei kan plaatsvinden.

Zoekveld