U bent hier

Zaaien

Binnenshuis

Wat is er nu leuker dan de zaadjes zien uitgroeien tot een echt plantje. In het vroege voorjaar, zo vanaf maart kun je alvast beginnen met zaaien in je huis. Zet potjes of een mini-kasje op je aanrecht of in de vensterbank. Een plantenspuit of gietertje in de buurt, om er voor te zorgen dat ze voldoende water krijgen. Dek de potjes af met een transparante plaat of gebruik het mini-kasje, hierdoor creëer je de ideale omstandigheden voor de zaadjes qua vochtigheid en temperatuur. Des te eerder zie jij je zaadjes uitgroeien tot een klein plantje.

Grond kiezen

Een grond voor het zaaien en het planten van je plantjes is erg belangrijk, deze grond verschilt vaak van elkaar. Voor zaaien gebruik je een zaaigrond, voor planten een potgrond. Wij hebben hier de ideale combinatie potgrond voor. Met Potgrond Moestuin kun je zowel stekken, zaaien als planten.
 

Ontkiemen

Zorg jij goed voor je zaadjes, met voldoende warmte, water en een goede zaaigrond dan zal je zaadje vrijwel zeker gaan kiemen. Dit is natuurlijk per zaadje verschillend! Na het kiemen zal hij verder groeien, totdat hij verspeent moet worden.
 

Kweekbakjes

In elk tuincentrum zijn ze wel verkrijgbaar; kweekbakjes in allerlei kleuren en maten. Deze kweekbakjes zijn ideaal om in huis te zaaien. Want je zet ze heel makkelijk in de vensterbank, in huis is de temperatuur vaak gelijk en al snel komen de zaailingen tevoorschijn. Een kweekbakje herken je aan de vaak harde plastic onderkant en een doorzichtige deksel. Vaak bevat deze een paar klepjes om voldoende te luchten, zo ontstaat er in je mini-kasje geen schimmel.

Zaaien in potjes

Je kent ze wel van die bruine kleine potjes, deze potjes zijn super handig om bijvoorbeeld erwten of bonen in voor te zaaien. Vul de potjes met Potgrond Moestuin en geef ze voldoende water met de plantenspuit. Nadat de zaden zijn ontkiemd en uitgegroeid tot kleine planten kun je ze met potje en al in moestuin planten.

Uitdunnen

Als je net begint met moestuinieren heb je vaak geen idee wat mensen bedoelen met uitdunnen. Eigenlijk is het gewoon het te veel aan plantjes verwijderen om er voor te zorgen dat de overige plantjes voldoende de ruimte krijgen. Zij hebben zo voldoende licht en lucht. Vaak moet je helaas de plantjes die je weg hebt gehaald gewoon weg doen, soms kun je ze op een andere plek weer herplanten. Kortom; om een succes van je zaailingen te maken, moet je soms afscheid nemen van een gedeelte er van.

Zoekveld