U bent hier

Bloemen op je bord

Wil jij graag iets fleurigs eten?

Kweek dan eetbare bloemen in jouw moestuin. Dit staat niet alleen geweldig op je bord, maar ook in je moestuin. Een traditionele moestuin bevat vooral groenten en kruiden, maar tegenwoordig kan er wat meer kleur en geur in.  

Let op!

Niet alle bloemen zijn eetbaar, denk er dus aan dat je van te voren goed bedenkt of de bloem die je wilt gaan eten, wel echt te eten is. Vooral als je last hebt van astma of een allergie voor pollen is het belangrijk om even de huisarts te raadplegen. Hieronder een klein rijtje van bloemen die wel en niet eetbaar zijn.

Welke bloemen kun je wel & niet eten?

Alleen kijken, plukken maar niet eten:
Aconitum
Azalea
Datura
Digitalis
Euphorbia
Ipomea
Lantana
Nerium oleander
Papaver
Ricinus
Wisteria

Wel eetbaar:
Agastache
Alcea rosea (stokroos)
Allium (vrijwel alle looksoorten)
Citroen verbena
Dille
Kervel
Basilicum
Komkommerkruid
Goudsbloem
Koriander
Courgettebloem
Venkel
Gladiool
Daglelie
Hibiscus
Vlijtig liesje
Lavendel
Kamperfoelie
Mentha
Radijsbloempje
Afrikaantjes
Maarts viooltje
Oost-Indische Kers

Eetbare bloemen tegen plagen

Niet alleen geven eetbare bloemen heel veel kleur op je bord en in de tuin, maar ook zijn ze goed tegen verschillende plagen. Denk bijvoorbeeld aan Oost-Indische kers en Goudsbloemen. Oost-Indische kers wordt vaak massaal aangevallen door bladluizen, zo blijven je andere moestuinplanten vrij van deze plaag. Goudsbloemen die bloeien verjagen de mieren uit jouw moestuin.  

Welk deel eet je?

Je eet alleen de bloem of de bloemblaadjes. Vaak is de bodem van de bloem niet heel erg lekker, eet dan alleen de bloemblaadjes. Pluk de jonge bloemen die net zijn opengegaan, oudere exemplaren hebben vaak minder smaak. Na het plukken direct even wassen met koud water. Daarna kun je de bloemen verwerken in je gerechten.  

Zoekveld