U bent hier

Hoe begin ik met een eigen moestuin?

Wil jij verse, onbespoten groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen eten? Een eigen moestuin is niet moeilijk en eigenlijk een leuke hobby om mee te beginnen. Onderstaand een stappenplan om van start te gaan met jouw eigen moestuin.
 

Van start gaan met jouw eigen moestuin

Bepaal de locatie voor jouw moestuin

De moestuin moet bij voorkeur worden aangelegd op een zonnig plekje op een vruchtbare bodem. Het zonlicht geeft uw oogst voldoende smaak, kleur en geur.

Kies de groenten uit

Dit is een van de leukste aspecten van een eigen moestuin: jij kunt zelf jouw favoriete groenten, fruit of kruiden uitkiezen.

Tip: zorg ervoor dat de groenten de ruimte krijgen om te groeien. Het is belangrijk om rekening te houden met de periode waarin jij wilt oogsten en uiteraard de soort grond van jouw moestuin (zandgrond, kleigrond of veengrond).

Niet alleen groenten in jouw moestuin

Fruit mag zeker niet ontbreken in jouw moestuintje! Want bessen en aardbeien uit je eigen tuin smaken natuurlijk veel lekkerder!

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm!

Maak de keuze voor zelf zaaien of planten

Bij de keuze tussen zaaien of kant-en-klaar planten gaat het vooral over praktische overwegingen. Zelf zaaien geeft vaak een grotere keuze wat groenten en kruiden betreft. Groenten waarbij meestal voor zaadjes wordt gekozen zijn: bonen, komkommer, knoflook, erwten, pompoen, enz.
Groenten die jij gemakkelijk kunt planten zijn onder meer broccoli, bloemkool, selderij, tomaten en aubergine. Tegenwoordig is het aanbod van allerlei plantjes in de tuinvakhandel erg groot! 

Haal het meeste uit de ruimte

Een moestuin hoef je niet in één keer aan te leggen. Sommige groenten kun je eerder oogsten dan andere, zodat de vrijgekomen plek weer gebruikt kan worden voor een nieuw gewas. En als jij weinig ruimte hebt. Veel groenten en kruiden kunnen ook in bakken en potten worden gekweekt! Een andere optie is de kant-en-klare m2 moestuin, die bij de tuinvakhandel te koop is. Een prima manier om te starten met moestuinieren!

Het onderhouden van de moestuin

Nu is het tijd om de meer praktische zaken aan te pakken. Een moestuin heeft regelmatig onderhoud nodig. Denk dan aan klussen als water geven, onkruid wieden en het leukste deel oogsten. Verder is het belangrijk ongedierte op een afstand te houden. Slakken kunnen preventief worden bestreden met Escar-Go. Ook kunnen “vraatgevoelige” groenten als slasoorten onder een tunnel of in een kleine kas worden geplaatst.

 

Oogsten en bewaren

De laatste en de leukste stap. Vele maanden per jaar kun jij oogsten van jouw eigen groenten, fruit en kruiden. Uiteraard kun je de oogst direct gebruiken voor een smakelijke maaltijd, of verwerken tot een langer houdbaar product. Denk eens aan het invriezen, of zelf jam maken, of zelf sappen maken, er zijn vele mogelijkheden om optimaal te genieten van jouw eigen moestuin!

Lekkere groenten, kruiden en fruit

Het oogsten van smakelijke groenten hangt grotendeels af van de volgende factoren:

  • De grond waarin de groenten geplant zijn. Als de grond te weinig voedingsstoffen heeft, zal de groente ook geen lekkere smaak krijgen. Regelmatig bemesten met 100% natuurlijke ECOstyle AZ-meststoffen geeft een rijke en smaakvolle oogst!
  • Vaak water geven: want voldoende water voor de moestuin komt de smaak ten goede.
  • Voldoende zon voor een kleurrijke en smaakvolle oogst

Tip!

Schoon water is kostbaar. Met een mooie regenton vang je het water op wat je direct kunt gebruiken voor de moestuin.

Wanneer oogsten?

Laat de groenten niet te groot worden. Als jouw groenten erg groot zijn, verliezen ze veel van hun smaak en dat is jammer. Kwaliteit gaat boven kwantiteit!

Wortels
Bij wortels is het altijd erg moeilijk om in te schatten of ze klaar zijn om geoogst te worden of niet. Voorzichtig een wortel uitproberen is de beste methode. De wortel moet diep oranje van kleur zijn en een beetje zoet van smaak.

Tomaten
Pluk tomaten nooit als ze nog groen zijn (behalve wanneer je een speciale variant hebt gebruikt). Geef de zon de gelegenheid om de tomaten mooi rood te kleuren.

Komkommer
Wacht niet te lang met het oogsten van de komkommer, als je dat wel doet krijgt de komkommer erg veel zaden en dat komt de smaak niet ten goede.

Uien
Oogsten wanneer het lof begint te verdorren of wanneer de ui dik genoeg is. Laat de uien dan nog een tijdje drogen in de zon.

Zoekveld