U bent hier

Het Gazon Experiment van Sake

voor_en_na_sake_1_0.png

Het eindresultaat

'Na mijn tweede verhaal had ik nogal wat last van kale plekken in mijn gazon en ik heb nogmaals met Graszaad-Extra bijgezaaid. Ik heb direct de kale plekken los geharkt en ingezaaid. Het resultaat is, een week of 3 na het inzaaien, dat er zich een mooi dicht gazon begint te vormen. Er begint zich nu een ander probleem te openbaren en dat zijn dat er allemaal klaverachtige planten gaan groeien in het gazon. Een groot deel van het gazon heeft dit en het is allemaal zeer groen, maar het gras wordt helaas overwoekerd. 

Terugkijkend moet ik de conclusie trekken dat het gazon mooi opgeknapt is. Van een bijna geheel mos gazon is het veranderd in een groen gras gazon. Helaas heb ik nu veel last van klaverachtige planten in mijn gazon en ik zou hierin graag advies van ECOstyle willen hebben hoe dit het beste behandeld kan worden. Verder is door deze gazon 'experience' mijn mening over een gazon veranderd. Voor het experiment was het niet zo belangrijk hoe het erbij lag, maar door het gebruik van goede producten en een grotere zorg voor het gazon, is het mooi om te zien dat je mooie resultaten kunt behalen!

Ik bedank ECOstyle dat ik mee heb mogen doen aan Het Gazon Experiment!'

Sake vraagt om advies wat hij tegen dat vervelende klaver in zijn gazon kan doen. Wist je dat klaver zich graag voortplant in een bodem met weinig stikstof? Gebruik daarom Bloedmeel om stikstof toe te voegen aan de bodem. Hierdoor zal de klaver zich minder in het gazon gaan vestigen en zal de bestaande klaver na een tijdje afnemen. 

Bloedmeel is een 100% natuurlijke stikstofmeststof. Stikstof (N) is naast fosfaat (P) en kalium (K) één van de belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft. Stikstof bevordert met name de groei van de groene delen van de plant en kan snel worden opgenomen. Dus twee vliegen in een klap!

De tussenstand

“Na een dikke maand is hier mijn tweede verhaal voor Het Gazon Experiment.

Op 27 april waren de eerste groene sprietjes duidelijk zichtbaar in het pas gezaaide deel van het gazon. Het is de afgelopen periode helaas veel te nat en te koud geweest. Dit betekent dat het geen groeizaam weer is geweest en dit is dan ook te zien aan het gazon.

Op 2 mei heb ik na een drogere periode het gazon bemest en kalk gestrooid. Na een regenachtige nacht was het nu maar afwachten of en hoe groen het gazon er uit komt te zien.

We zijn nu 3 weken verder en van een afstand lijkt het een mooi, dichtbegroeid gazon. Ik moet nu ook geregeld maaien en het is duidelijk te zien dat het gras een dichtere structuur krijgt.

Helaas is het ook zo dat een aantal kale plekken die er eigenlijk al vanaf het begin van de groei in hebben gezeten er nog steeds zijn. Je ziet wel dat ze kleiner worden, omdat het gras erom heen al flink aan het groeien is. Of het nu komt doordat de mussen alles opgegeten hebben of dat het graszaad door de overvloedige regenval is weggespoeld. Het is voor mij een raadsel. Misschien heb ik het gras niet gelijkmatig ingezaaid. In ieder geval denk ik dat ik moet bijzaaien en dan komt het vast allemaal goed met het gazon!”

Sake heeft na het doorzaaien toch nog last van een aantal kale plekken. Dit kan komen door bijvoorbeeld te veel regenval,een tekort aan voeding, een te koude temperatuur of een teveel of gebrek aan zonlicht. Helaas hebben we het weer niet altijd in de hand. Als je graszaad strooit, bewaar dan altijd een klein restje om later eventueel kale plekjes door te zaaien. Hier lees je meer over doorzaaien. Maai het gras kort, zodat je goed kunt zien waar de kale plekken zitten en hark voorzichting de kale plekken aan. Strooi Graszaad-Extra op deze plekken en druk voorzichtig met de voet de zaadjes aan. Wees daarna met het maaien extra voorzichtig en maai niet te kort af. Zo geef je de groeiende grassprietjes een kans om eerst wat langer te groeien voor zij gemaaid worden. Zo komt het perfecte gazon al gauw in het vooruitzicht! 

Startfase

"Eindelijk is vorige week mijn experiment begonnen! Na het gazon een aantal jaren verwaarloosd te hebben, wordt het tijd dat ons gazon er weer fris en groen bij gaat liggen. Het bijzaaien van de kale plekken en het op tijd geven van kalk en voeding zullen daarbij helpen.

Om een mooi groen gazon te krijgen, heb ik eerst alle mos geprobeerd te verwijderen met een verticuteermachine. Gezien de grote hoeveelheden mos die er af zijn gekomen denk ik dat dit redelijk gelukt is. Na alles los geharkt te hebben, heb ik het gazon gezaaid met Graszaad-Extra. Op de verpakking staat duidelijk omschreven hoe je te werk moet gaan dus de werkvolgorde was geen probleem. Na het zaaien van het graszaad heb ik het graszaad ingeharkt en aangestampt.

Na een paar dagen heeft het ingezaaide gazon de eerste beproevingen moeten ondergaan. De regen is met bakken naar beneden gevallen en hopelijk is er niet teveel graszaad weggespoeld. Verder vinden de mussen het graszaad heerlijk, want ze zitten met tientallen de zaadjes op te pikken!

Hopelijk komt er mooi weer en kiemt het graszaad snel uit zodat het kan beginnen te groeien. Ik kan dan ook de andere producten gaan gebruiken en hopelijk ligt er over een maand of 2 een mooi fris en groen gazon!"

Zoekveld