U bent hier

Het Gazon Experiment van Ragna

voor_en_na_ragna_0.png

Het eindresultaat

'Het laatste verslag voor Het Gazon Experiment is een feit. En wat voor experiment zeg....in februari-maart had ik het zo gehad met mij postzegel gras. De offertes voor bestrating waren al aangevraagd. De stalen voor eventueel kunstgras lagen op de eettafel. Kortom ik was er helemaal klaar mee.

Toen ik bericht kreeg dat ik mee mocht doen aan Het Gazon Experiment, was ik echt zo ontzettend blij. Ik wil leven in mijn tuin en geen plak beton of een plastic grasmatje. Ik was in eerste instantie best wel sceptisch hoor...dat moet ik er toch echt wel bij zeggen. Mijn grasveldje was niet meer dan een knollenveldje met hier en daar een distel en mos. De naam gras mocht het eigenlijk niet hebben.

Het pakket wat ik ontvangen heb, bestond uit AZ-Kalk, Graszaad-Extra en Gazon-AZ. Na alles goed gelezen te hebben, kon ik niet wachten om aan de slag te gaan.
En er is geen woord aan gelogen als ik zeg dat het appeltje eitje was in gebruik!

Zienderogen knapte mijn gras op. Buren dachten dat ik nepgras had laten leggen, sommige mensen dacht dat ik foto's met een filter maakte. Maar niks van dat alles...het pakket sloeg aan. Als een malle! Bekijk mijn foto's maar eens...voor en na. Een wereld van verschil. Ik heb weer een prachtige groene tuin en dat alles door ECOstyle's Gazon Experiment.

Super, super bedankt daarvoor!'

De tussenstand

“Het is ongelooflijk hoe mijn grasveld de afgelopen periode is veranderd!

Ik ben met Gazon-AZ aan de slag gegaan en met het Graszaad-Extra en het is zo goed aangeslagen! En wat was het makkelijk in gebruik. Het graszaad heb ik gemengd met wat witzand en de mest was makkelijk te strooien. Eigenlijk had ik dit niet meer verwacht want mijn veldje zag er niet uit.

Ik ben fanatiek gaan sproeien en heb inmiddels 3 á 4 keer moeten maaien en het blijft maar groeien. Zelfs mijn vader verbaasde zich over het knisperende, groene veldje, want hij is degene die heb met het nodige zweet destijds voor mij heeft gelegd.

In het gras zitten nog wel wat plekken mos en flink wat paardenbloem. Deze probeer ik er wel uit te halen, maar het is vrij hardnekkig.

Wat helaas ook hardnekkig is, zijn de larven van de meikever. De afgelopen dagen is mijn tuin vergeven van uitvliegende kevers. Ik hoop dat mijn veldje is opgewassen tegen deze beestjes. Aan het verzorgen zal het deze zomer niet liggen!”

Last van de larven van Meikevers?

Deze larven worden ook wel engerlingen genoemd. De cyclus van de meikever duurt zo’n drie tot vier jaar, afhankelijk van klimatologische omstandigheden. De vlucht van de meikever piekt in mei. De engerlingen van de meikever groeien snel en knagen aan de wortels van gras en planten, waardoor de schade al snel zichtbaar kan worden. De kleine engerlingen zijn te bestrijden met aaltjes, microscopisch kleine natuurlijke vijanden. De aaltjes infecteren de engerlingen en deze sterft daardoor. De engerlingen zijn het beste te bestrijden van half juni tot half oktober. In onze webshop kun je de aaltjes bestellen. 

Startfase

"Het pakket is binnen. Ik kan niet wachten om te beginnen. Mijn veldje heeft al een poosje last van emelten en afgelopen najaar heb ik de aaltjes van ECOstyle gestrooid. Het pakket met daarin Gazon-AZ, AZ-Kalk en Graszaad-Extra is natuurlijk helemaal perfect om mijn gras weer een mooi uiterlijk te geven. Er wordt niet meer druk op het gazon gespeeld, zoals een aantal jaren geleden, maar ik vind groen in mijn tuin gewoon heel belangrijk!

Ik ben aan de slag gegaan met het verwijderen van het mos aan de randen en heb de boel een beetje los geharkt. Daarna heb ik de handschoenen aangetrokken en ben ik de AZ-Kalk gaan strooien. Dit ging super eenvoudig. Fijn voor het gras dat het daarna begon te regenen. Zo kunnen alle voedingsstoffen er lekker intrekken.

'Tot mijn verbazing kwam ik bij het verwijderen van wat mos en onkruid toch weer een paar van die vieze emelten tegen. Binnenkort ga ik graszaad en mest aanbrengen."

Emelten

Ragna heeft last van emelten, de larven van de langpootmug. Vervelende beestjes die schade in onder andere het gazon veroorzaken. Dit is te herkennen aan kale ronde plekken. Anders dan veel mensen denken wordt de schade dus niet veroorzaakt door het opeten van de wortelen. Maar door de vraat aan het jonge groen van het grasveld. De opkomende grassprietjes ondervinden hier veel hinder van en worden opgesnoept. Dez emelten kun je direct bestrijden met aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze natuurlijke vijand bestrijdt de emelten op natuurlijke wijze en werken bij een bodemtemperatuur van tenminste 14 °C. 
 

Zoekveld