U bent hier

Het Gazon Experiment van Philip

voor_en_na_philip_0_0.png

Het eindresultaat

'Ik ben inmiddels een paar maaibeurten verder. Het lijkt er op dat het gazon er wat minder goed is gaan uitzien de laatste weken. Op diverse plekken is het wat kaler en zie je de grond er doorheen. Ook zijn merels wormen aan het oppikken en slaan daarbij gaten in het veld. Kennelijk is het gazon dus nog niet zo stevig dat het dat kan hebben.

Afgelopen weken heb ik voor de 2e keer een beetje bijgemest (0,5 kg per m2), dus ik hoop dat dat gaat helpen in het verder versterken van het gras. En misschien ga ik de komende periode toch nog wat bijzaaien. Het begon dit seizoen allemaal zo goed, en dat houd ik graag de hele zomer vol, zodat het gazon op volle sterkte de winter in kan!'

De tussenstand

"Vandaag heb ik voor de 3e keer mijn gazon gemaaid. 1,5 maand geleden kon ik nog niet vermoeden hoe mooi het er nu bij zou liggen. Eerst de enorme plakkaten mos, toen na het verticuteren de enorme kale plekken, en nu een strak groen gazon. Ik laat het maaisel nu liggen in tegenstelling tot vorige jaren, omdat dat volgens de instructies van de meststof het beste is. Daardoor kan ik niet onwijs goed zien of er nog 'dunne' plekken in het gazon zitten. Het maaisel zorgt ervoor dat het een groene vlakte is.
Ik heb overigens al wel een extra keer met Gazon-AZ bestrooid met 0,5 kg/m2, omdat ik op erg zanderige grond woon en gewoon geen risico wilde lopen met ondervoeding. 
Wat ik het meest bijzondere vind, is dat de gedeeltes tegen de schutting ook erg goed ontwikkelen. Vorige jaren bleef het hier enigszins kaal, terwijl het nu veel beter is. Ik denk dat het bekalken hier de doorslag heeft gegeven. Ik ben benieuwd hoe het gazon zich de komende weken ontwikkeld als er langer zon op staat en minder regenval!"

 

Gazon-AZ

Nog een keer bemesten?

Philip heeft voor de zekerheid nog een keertje extra bemest met Gazon-Extra. Een goede keus, want vooral zandgronden kunnen wel 3 bemestingen per jaar gebruiken! Uniek aan Gazon-AZ zijn de bacteriën. Deze blijven in de bovenlaag van de grond aanwezig en breken, bij optimale omstandigheden, in 2 dagen dood organisch materiaal - zoals mos resten en grasmaaisel - af. Dit betekent, dat je het grasmaaisel kunt laten liggen. Dit geeft minder tuinafval en dient gelijk als extra gazonbemesting. Dit grasafval dient na de afbraak weer als voeding voor het bodemleven van het gazon. Hiermee wordt de organische kringloop  weer gesloten!

Startfase

"Een paar weken geleden ben ik begonnen het gazon uit zijn winterslaap te halen. Het zag er niet best uit, met enorme plakkaten mos overal. Ik heb met een mosmiddel het mos behandeld, zodat het bruin en dor werd. Een week later, in het weekend van 9 en 10 april ben ik begonnen met het 7-stappenplan van ECOstyle. Eerst verticuteren: nou, toen waren grote gedeelten meer een zandbak dan een grasveld. Als dat maar goed komt. Vervolgens heb ik de kale plekken ingezaaid met Graszaad-Extra. Ik denk dat wel 25% van mijn 55m2 als kaal bestempeld kan worden. Daarna nog AZ-Kalk erovereen en bemest met Gazon-AZ. En nu maar wachten. Het duurde vrij lang. Dat wil zeggen, nu 2 weken later groeit het gras dat er nog over was al heel hard. Maar de kale plekken zijn nog kaal. De graszaadjes moeten nog ontkiemen en dat kan nog wel even duren door het koude weer. Dus voorlopig laat ik het gazon nog even met rust en ga ik er nog niet op liggen. Het zal nog wel een maandje duren. Ik houd jullie op de hoogte!"

 

Zoekveld