U bent hier

Het Gazon Experiment van Margaret

collage.png

Het eindresultaat

'Eigenlijk kan ik er kort over zijn; het gras groeit en het groeit goed en snel! Sinds de start van dit experiment is er veel gebeurd en het gras wordt dikker, ook op de schaduwplekken. De kale plek, veroorzaakt door de mol, is verdwenen en het gazon ligt er goed bij.

Als je de foto's vergelijkt vanaf de start van dit experiment en de foto's die ik vandaag heb gemaakt, dan zie je het verschil erg goed. Ik ben er erg blij mee en geniet lekker van mijn tuin met een mooi gazon. De kinderen spelen ook lekker op het gazon en genieten volop.

Het wordt binnenkort ook tijd om voor de tweede keer te gaan bemesten zodat het gras ook goed het najaar in gaat. Als nu ook het zonnetje zich komende zomer zich van zijn goede kant laat ziet, dan kan het wat mij betreft niet meer stuk!'

De tussenstand

"Nadat ik vorige maand mijn gazonnetje had vertroeteld door het te verticuteren, AZ-Kalk te strooien, te bemesten met Gazon-AZ en de kale plekken in te zaaien met Graszaad-Extra, begon daarna het wachten. De temperatuur daalde en mijn geduld werd wel op de proef gesteld. Na 2 weken wachten, staken de eerste grassprietjes dan toch echt hun kop op. Het gaat nu echt gebeuren!

Het gras groeit ondertussen lekker door. Ik heb ook gewacht met maaien dus het gras wordt wel hoog inmiddels. Inmiddels genieten we van het zonnetje, en onze kat trouwens ook! Met de grasmaaier in de aanslag en lekker een uurtje maaien. Het zonnetje schijnt en het is lekker warm en droog. Dus ook het gazonnetje maar weer verwennen met wat water."

Margeret's geduld werd op de proef gesteld toen zij op het ontkiemen van het graszaad moest wachten. Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10°C ligt. Dan kun je een nieuw gazon inzaaien of kale plekken doorzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de grond vochtig te houden totdat het graszaad mooi ontkiemd is. Lees hier meer over gras zaaien!

Startfase

"De grote kale plek in mijn gazon is te danken aan het noeste graafwerk van een mol laat in het najaar. Het gazon zelf is vorig jaar aangelegd door middel van graszoden. Het is voor mij dan ook nog wel zoeken naar hoe ik mijn gazon mooi krijg en mooi houd. De tips op de website van ECOstyle zijn daar erg behulpzaam bij!

Vol goede moed ben ik afgelopen weekend begonnen met de eerste maaibeurt. Op sommige plekken was het gras al behoorlijk gegroeid. Eenmaal klaar, was goed te zien dat er naast die ene grote kale plek ook nog vrij veel kleinere kale plekken zijn verspreid over eigenlijk het hele gazon. Ook de graskanten zijn hier en daar verdwenen. 

Ik heb zitten wikken en wegen of ik zou moeten verticuteren. Volgens mij heb ik namelijk geen mos in mijn gazon. Maar omdat er toch vrij veel geelbruin gras tussen zat en een gedeelte ook in de schaduw ligt, besloot ik toch maar zo'n hark te gaan halen. En ik moet zeggen dat ik er nog veel uit heb gehaald met verticuteren en ik geloof ook wel dat het makkelijker is voor het gras om te groeien. Het gazon is meer open nu.

Daarna ben ik aan de slag gegaan met het Graszaad-Extra, de AZ-Kalk en de Gazon-AZ.  Ook in die volgorde heb ik het gestrooid en ik had precies genoeg van alles.

De dozen zijn leeg en ik kan haast niet wachten tot de eerste grassprietjes boven de grond komen!
Voor nu verder afwachten, niet echt mijn sterkste kant. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste resultaten zal gaan zien."

 

Zoekveld